Ukrajina izvela napad dronovima na Krim, Rusija pojačala napade na Avdijevku

Ukrajina izvela napad dronovima na Krim, Rusija pojačala napade na Avdijevku

Ukrajina je izvela jedan od najvećih napada bespilotnim letjelicama na poluotok Krim, koji je anektirala Moskva, od početka rata u punom obimu koji je pokrenut invazijom Rusije prije 21 mjesec, saopćili su ruski zvaničnici u petak.

Istovremeno, ukrajinski zvaničnici su javili da su ruske snage intenzivirale svoj višesedmični i skupi pokušaj da napadnu Avdijevku, strateški važan grad u istočnoj Ukrajini.

Pojačani napori uslijedili su jer obje strane žele pokazati da nisu ušle u slijepu ulicu dok se primiče 2024. godina. Nijedna strana nije stekla mnogo rezultata uprkos ukrajinskoj kontraofanzivi koja je počela u junu, dok analitičari predviđaju da će rat biti dugačak.

S pojavom zimskog vremena, koje donosi snijeg i niske temperature na bojnom polju, i Ukrajina i Rusija žele da zauzmu teren koji bi im mogao pružiti osnovu za budući napredak.

Guverner dijela južne ukrajinske regije Herson kojeg je imenovala Moskva, Vladimir Saldo, kazao je da je Ukrajina u petak u rano jutro pokrenula veliki napad dronovima na Krim. Tvrdi da su deseci dronova oboreni iznad te pokrajine i sjevernog dijela Krima.

Rusija je anektirala poluotok od Ukrajine 2014. godine, u potezu koji većina svijeta smatra nezakonitim, a koristi ga kao polaznu tačku i mjesto za snabdijevanje tokom rata.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je protivzračna odbrana oborila 13 ukrajinskih dronova iznad Krima i još tri iznad Volgogradske oblasti na jugu Rusije.

Nije bilo moguće provjeriti iz nezavisnih izvora tvrdnje bilo koje od strana na bojnom polju, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

Ukrajina Rusija Krim
Marš solidarnosti sa Ukrajinom Srbija Ukrajina
0 24.02.2024 21:22
Draško Aćimović Rusija Ukrajina Dnevnik 2
0 24.02.2024 21:11
Ukrajina Rusija Federalni radio
0 24.02.2024 19:59