Prilog: Aida Hasanbegović

Ukidanje PDV-a na doniranu hranu bez značajnijih efekata

Javne kuhinje su važne za pružanje hrane osobama koje su u potrebi, a rast broja korisnika ukazuje  da se sve više ljudi suočava s ekonomskim teškoćama i nedostatkom sredstava za prehranu. Dugo čekano oslobađanje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost za doniranu hranu stupilo je na snagu  16. septembra prošle godine, ali nažalost,  u javnim kuhinjama i humanitarnim organizacijama još ne osjećaju značajniji efekat.

 

U Bosni i Hercegovini trenutno postoje 52 javne kuhinje. U njima se hrani više od 19 hiljada ljudi. Obroci u javnim kuhinjama pripremaju se uglavnom zahvaljujući donacijama, kojih je trebalo biti više nakon što je ukinut PDV na doniranu hranu. Izmijenjen je zakon u septembru prošle godine da se ne bi bacalo ono što nekom život znači. Nažalost, situacija je daleko od očekivane. Sarajevska kuhinja Stari grad, koja hrani više od 300 porodica, dobila je samo jednu takvu donaciju, kaže  Amir Radeljaš, upravnik.

“Moram priznati da smo vjerovatno i mi i druge javne kuhinje i druga humanitarna udruženja možda i očekivali malo veći odziv kompanija, ali evo nadamo se da je to još nekako testna faza odnosno probna faza, s obzirom na to da je u toku i izmjena pravilnika, odnosno prilagođavanje ovog pravilnika kako bi kompanijama bilo još lakše da doniraju hranu“, ističe Maja Arslanagić iz Pomozi .ba

 

Vrijeme ramazana je posebna prilika da oni koji imaju budu blizu onih koji koji nemaju, podsjeća Nedžad Grabus, muftija sarajevski.

 

Prema zvaničnim podacima kojima raspolaže Uprava za indirektno oporezivanje u Bosni i Hercegovini, od prvog septembra pa do kraja decembra prošle godine zabilježena su svega tri zvanična donatora. Zamahu za cijeli ovaj proces nadaju se nakon usvajanja novog pravilnika Agencije za sigurnost hrane u Bosni i Hercegovini koji predviđa detaljnija pravila koja se tiču doniranja hrane, pa i one pred istekom roka. Dotad će se snalaziti kako znaju oni koji su na rubu siromaštva i oni koji već odavno jesu siromašni i koji u potpunosti ovise o radu javnih kuhinja.

 

donirana hrana PDV
donirana hrana PDV Federalni radio
0 15.06.2023 16:46
ukidanje PDV-a donirana hrana
0 15.06.2023 14:44