videoprilog Lejle Džin (Federacija danas)

UKC RS bilježi najveći broj pacijenata od početka pandemije

Povodom Svjetskog dana zdravlja šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BIH Fabio Skano zajedno sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Alenom Šeranićem kao i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejanom Kusturićem, posjetili su brojna COVID odjeljenja u Univerzitetsko kliničkom centru RS.

Od početka pandemije, najveća zdravstvena ustanova u entitetu RS danas bilježi najveći broj hospitalizovanih pacijenata.

"Ukupno je hospitalizovano 607 pacijenata. Jučer su primljena nova 52 pacijenta na hospitalizaciju. Preko 400 pacijenata se nalaze na kiseoničkoj terapiji dok je veliki broj lica priključeno na respiratore,"rekao je Vlado Đajić generalni direktor UKC RS.

On ističe da je u ovoj ustanovi zdravstvena zaštita na veoma visokom nivou, te da nijednom pacijentu ne nedostaju lijekovi kao ni podrška kiseoničke terapije.

''Jedan od danšnjih zaključaka je da će doći do velikog priliva pacijenta. Pregradili smo fizički Centralni medicinski blok, te smo od jednog krila napravili COVID bolnicu a od drugog ne COVID. Sjeverno krilo smo pretvorili u Urgentni centar za COVID pacijente, te smo u mogućnosti da dnevno pregledamo preko 200 pacijenata, kao i da svim pacijentima pružimo sve preglede kao i u drugim svjetskim bolnicama a to je brzi test u roku od pola sata, CT pluća i laboratorijsku dijagnostiku,'' naveo je Đajić.

On naglašava da se u ovoj ustanovi nalaze troja vještačka pluća, te da su postignuti rezultati u liječenju COVID pacijenata u samom vrhu kao što to bilježe i mnogo razvijenije zemlje.

Đajić podsjeća sve građane da u ovoj ustanovi ljudi umiru, te da je neophodno poštivati mjere.

''Ovdje je porodilja priključena na vještačka pluća a koja se porodila prije sedam dana sa neizvjesnim ishodom. Oko 400 pacijenta se bori za vazduh. To su naši očevi, majke, prijatelji, komšije. To se dešava ovdje kod nas i svi moramo to da shvatimo,'' naglašava Đajić.

On ukazuje na dvije mjere, nošenje maske i održavanje fizičke distance.

Šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BIH prenio je svoje utiske nakon posjete UKC RS. Primjetio je kako kaže, humansot i posvećenost sa kojom se zdravstveni radnici odnose prema pacijentima.

"Vidio sam pacijente koji su u teškom stanju, pacijente koji se oporavljaju ali i one koji su spremni na otpust iz bolnice. Bitno je naglasiti posvećensot, ne samo profesionalna nego i stručna koju zaposleni imaju prema pacijentima. Posebno mi je bilo drago vidjeti, sve ono što je urađeno u UKC RS od moje posljednje posjete prošlog septembra,'' kazao je Fabio Skano, šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BIH.

On ističe da je broj od 600 ležećih pacijenta u UKC-u RS od početka pandemije, ukazuje da je sistem već sada prenapregnut.

''Iz tog razloga, bitno je provoditi i poštivati mjere. To podrazumijeva nošenje maske, higijenu ruku, održavanje fizičke distance i ne samo to nego i praćenje simptoma, te ukoliko primjetite bilo koji simptom, da potražite ljekarsku pomoć i da se izolujete zato što je traženje i nalažanje kontakata izuzetno bitno,'' naveo je Skano.

Napominje da su sve mjere uvedene kako bi se suzbila pamdemija, te je pozvao sve da poštuju mjere jer se, kako kaže, ova situacija mora staviti pod kontrolu.

''Svi mi žrtvujemo nešto, ali moramo voditi računa da iscrpljenost ljudstva ne prevlada. Moramo obuzdati virus i moramo smanjiti pritisak na zdravstveni sistem," ukazali su iz Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

Resorni ministar zdravlja čestitao je Svjetski dan zdravlja. Ukazao je ne neophpdnu solidarnsot kako bismo svi zajedno  pokušali da izađemo iz ove situacije.

''U UKC-u RS nova reorganizacija. Ubacili smo dodatnih 150 kreveta. Slično radimo i u bolnicama ali u manjim kapacitetima. Pacijenata je više nego u drugom valu i liječenje je produženo. Današnji najveći broj u UKC-u je rezultat prethodne dvije sedmice ,"Alen Šeranić ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

On ističe da su kapaciteti zdravstva spremni ali imaju svoj ograničenja.

federalna.ba/Lejla Džin

UKC RS pacijenti koronavirus
Švedska koronavirus
0 06.05.2021 20:38
Sjeverna Makedonija koronavirus
0 06.05.2021 19:16
tehnologija nauka obrazovanje Politehnički fakultet u Zenici Zenica Covid19 koronavirus aplikacija
0 06.05.2021 19:02