UK: Ugovor sa Sindikatom srednjeg obrazovanja dokaz da Vlada KS-a želi ulagati u obrazovanje

UK: Ugovor sa Sindikatom srednjeg obrazovanja dokaz da Vlada KS-a želi ulagati u obrazovanje

Premijer Kantona Sarajevo Nihad UK i predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Admir Šuvalić potpisali su Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora sa Sindikatom srednjeg obrazovanja i sporazuma o produženju važenja postojećeg kolektivnog ugovora za dvije godine.

Kantonalni premijer Nihad UK kazao je da se radi o finansijskom povećanju od deset posto za uposlenike u oblasti srednjeg obrazovanja, u odnosu na prethodne plate. To je dodatno povećanje jer je, kako je kazao, Vlada KS prošlu kalendarsku godinu zaključila povećanjem osnovice sa 330 na 385 KM.

- Zadovoljstvo mi je što smo uspjeli ispregovarati ovaj kolektivni ugovor. To pokazuje opredjeljenje ovog saziva Vlade KS da želi ulagati u obrazovanje, a segment ulaganja jeste i zadovoljstvo uposlenih u toj oblasti - kazao je UK u izjavi za medije, nakon potpisivanja.

Kako je naglasio, ulaže se i u infrastrukturu.         

Resorna kantonalna ministrica Naida Hota Muminović ističe intenzivne pregovore s predstavnicima Sindikata srednjeg obrazovanja, a zadovoljstvo je obostrano. Kako je kazala, sadašnje povećanje znači da su, u proteklih manje od tri godine, plaće za radnike u sektoru srednjeg obrazovanja povećane ukupno 45 posto.

- Obavezali smo se i na dodatno povećanje plata (od 1.1. naredne godine) u iznosu od dva posto, po koeficijentima - kazala je.   

Predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Admir Šuvalić kaže da su u suštini zadovoljni tim kolektivnim ugovorom zato što su njihovi zahtjevi usvojeni, prije svega u dijelu koji se odnosi na povećanje plata.

- Naravno, ne možemo biti u potpunosti zadovoljni jer mi imamo strategiju kojom radnike u srednjem obrazovanju želimo pozicionirati na mjesto koje im i pripada, to su top tri plaćena mjesta u društvu - kazao je.

Prema njegovim riječima, u srednjem obrazovanju zaposleno je 1.927 osoba.

federalna.ba/Fena

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kanton Sarajevo Admir Šuvalić Nihad Uk kolektivni ugovor
škole Kanton Sarajevo
0 14.05.2024 12:33
Kanton Sarajevo Federacija BiH sudska taksa Općinski sud u Sarajevu
0 10.05.2024 12:07
Kanton Sarajevo delegacija Šehidsko mezarje Kovači Dan pobjede nad fašizmom
0 09.05.2024 11:00
Posavski kanton kolektivni ugovor državni službenici
0 06.05.2024 14:25