Ujedinjeni Arapski Emirati osudili bivšeg Khashoggijevog advokata na tri godine zatvora

Ujedinjeni Arapski Emirati osudili bivšeg Khashoggijevog advokata na tri godine zatvora

Ujedinjeni Arapski Emirati osudili su na tri godine zatvora zbog optužbi za pranje novca i utaja poreza američkog državljanina Asima Ghafoora, bivšeg advokata saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koji je ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2018. Sud za pranje novca u Abu Dhabiju je naložio da Ghafoor plati kaznu od 816.748 dolara, a osuda je donijeta u njegovom odsustvu, izvijestila je sinoć državna novinska agencija VAM.

Ghafoor će biti deportovan u SAD nakon što odsluži kaznu.

Ujedinjeni Arapski Emirati su hapšenje Ghafoora predstavili kao koordinisan potez sa SAD-om “u borbi protiv transnacionalnih zločina”.

Emiratski državni mediji navode da su američke vlasti zatražile pomoć UAE-a u istrazi o Ghafoorovoj navodnoj utaji poreza i sumnjivim transferima novca u Emiratima.

Predsjednik zalivske države Šeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan objavio je zatvorsku kaznu dan nakon što je vašingtonska organizacija za zaštitu ljudskih prava Demokratija za arapski svijet sada (DAWN) zatražila Ghafoorovo hapšenje.

DAWN je objavio da je Ghafoor bio na putu ka Istanbulu kako bi prisustvovao porodičnom vjenčanju i da su ga uhapsili na međunarodnom aerodromu u Dubaiju.

federalna.ba/Beta

UAE Asim Ghafoor Jamal Khashoggi
Američki kongres Saudijska Arabija UAE
0 06.10.2022 21:23
Olaf Scholz Njemačka UAE
0 25.09.2022 15:25
UAE Adnan Delić Omer Osmanović Nabila Alshamsi
0 02.08.2022 16:53
Asim Gafur Jamal Khashoggi
0 17.07.2022 09:50