Uhapšeno 116 učesnika protesta zbog smrti tinejdžera u Belgiji
(Izvor: AA/STEPHANIE LECOCQ)

Uhapšeno 116 učesnika protesta zbog smrti tinejdžera u Belgiji

Snage sigurnosti su u Belgiji uhapsile 116 učesnika protesta u Briselu organizovanog zbog smrti tinejdžera afričkog porijekla koji je preminuo nakon što ga je privela policija.

Policija je saopštila da se nasilje dogodilo nakon što su u srijedu u centru Brisela završene uglavnom mirne demonstracije sa oko 500 učesnika.

"Grupa demonstranata od oko 50 do 100 ljudi ostala je na tom mjestu i izazvala razne incidente", naveli su iz policije, te dodali da je nekoliko policajaca povrijeđeno tokom nereda.

Učesnici protesta su zapalili policijsko vozilo, razbili staklo i vrata na policijskoj stanici i oštetili bankomate i radnje u obližnjim ulicama.

Među 116 uhapšenih je 30 maloljetnika, a jedan od demonstranata je u hitnoj pomoći, navela je policija.

"Pravda mora biti zadovoljena prema onima koji su vandalizovali i povrijedili petero policajaca, uključujući i policajku koja je hospitalizovana", rekao je policijski načelnik Marc De Mesmaeker za “RTBF“.

On je kazao da to mora biti urađeno "sa pažnjom, isto kao što se tako treba odnositi i prema tragičnoj smrti tinejdžera Ibrahima Barriea".

Podsjećanja radi, policija je privela tinejdžera Ibrahimu Barriea s obrazloženjem da se nije pridržavao epidemioloških mjera preduzetih u sklopu borbe protiv koronavirusa. Navedeno je da je Barrie mobilnim telefonom snimio video policije, a zatim pobjegao.

Barrie, koji je uhapšen i odveden u policijsku stanicu, sat vremena kasnije izgubio je svijest, a umro je u bolnici u koju je prebačen. Tužilaštvo je pokrenulo istragu o smrti mladića.

federalna.ba/AA

Belgija protest
Mijanmar Burma protest žrtve
0 28.02.2021 13:25
Njemačka Belgija zapljena kokain
0 24.02.2021 14:11
Mjanmar protest
0 22.02.2021 08:22
Cipar Kipar Nikozija protest korupcija
0 13.02.2021 21:34