Uhapšeno 100 muslimana koji su učestvovali u napadu na kršćanina u Pakistanu

Uhapšeno 100 muslimana koji su učestvovali u napadu na kršćanina u Pakistanu

Policija u Pakistanu uhapsila je više od 100 osoba pod optužbom da su napali jednog kršćanina, prebili ga i zapalili mu kuću i obućarsku radnju, jer je navodno oskrnavio Kur'an, saopštili su danas lokalni zvaničnici. Nasilje je počelo kada su žitelji Sargode, grada u provinciji Penjab, vidjeli spaljene stranice Kur'ana ispred kuće dvojice kršćana i optužili jednog od njih da stoji iza tog čina.

Portparol policije Asad Illaz Malhi rekao je da je policija spasila dvojicu muškaraca i odvela ih u bolnicu, kao i da je uhapšeno više od 100 osoba nakon više policijskih racija i da je u toku potraga za ostalim koji su umiješani u nerede. Policija Penjaba je u saopštenju navela da je pojačala bezbjednost oko crkava u toj zemlji dok je vlada Penjaba osudila napad.

Jedan od najvećih napada na hrišćane u Pakistanu bio je u augustu 2023. godine, kada su gnjevne mase palile crkve i napale desetine ljudi u Jaranwali, okrugu u provinciji Penjab. Muslimani su tada tvrdili da su vidjeli kršćanina i njegovog prijatelja kako cijepaju Kuran i stranice bacaju na zemlju.

Optužbe za bogohuljenje su uobičajene u Pakistanu gdje je za uvredu islama ili islamskih vjerskih ličnosti kazna smrt. Iako niko nije pogubljen zbog bogohuljenja, često samo optužba može izazvati nerede i podstaći masu na nasilje, linč i ubistva.

federalna.ba/Beta

Pakistan nasilje
Pakistan autobuska nesreća
0 29.05.2024 08:39
Pakistan toplotni talas
0 23.05.2024 13:02
Pakistan glečeri otapanje upozorenje ekstremni toplotni val
0 21.05.2024 10:34
zaštita žena nasilje Rejhana Dervišević
0 16.05.2024 08:20