Uhapšena dvojica tinejdžera zbog incidenta u sinagogi u Teksasu
(Izvor: Getty Images)

Uhapšena dvojica tinejdžera zbog incidenta u sinagogi u Teksasu

Dvojica tinejdžera uhapšena su u Velikoj Britaniji u okviru istrage talačke krize u sinagogi u američkoj državi Teksas.

Američke vlasti su jučer identifikovale muškarca koji je držao četiri osobe kao taoce u sinagogi u Teksasu kao britanskog državljanina, dok je britanska policija kasnije uhapsila dvoje tinejdžera zbog napada koji je predsjednik Joseph Biden nazvao "činom terorizma".

Federalni istražni biro (FBI) saopštio je da je otmičar, koji je poginuo u 10-satnoj opsadi u malom gradu Colleyvilleu u subotu, 15. januara, 44-godišnji Malik Faisal Akram.

Nekoliko sati kasnije, britanska policija za borbu protiv terorizma uhapsila je dvije osobe i saslušala ih u vezi sa incidentom.

"Dvojica tinejdžera privedena su u južnom Manchesteru. Oni ostaju u pritvoru", navodi se u saopštenju policije Manchestera.

Terenska kancelarija FBI u Dallasu ranije je saopštila da "nema naznaka" da je neko drugi bio umiješan u napad na sinagogu Kongregacije Beth Izrael.

Četiri taoca - uključujući uglednog lokalnog rabina Charlie Cytron-Walkera - oslobođeni su nepovrijeđeni u subotu uvečer. Jevrejska zajednica i Biden obnovili pozive na borbu protiv antisemitizma.

"Nema sumnje da je ovo bilo traumatično iskustvo", naveo je sinoć Walker u saopštenju, uz napomenu da će se oporaviti.

Muškarac koji se predstavlja kao Akramov brat Gulbar istakao je u objavi na "Facebooku" da je osumnjičeni imao psihičke probleme.

"Želimo da kažemo da mi kao porodica ne odobravamo nijedan njegov postupak i da se iskreno izvinjavamo svim žrtvama umiješanim u ovaj nesretni incident", rekao je Gulbar u objavi na "Facebooku" stranici muslimanske zajednice u Blackburnu, u sjeverozapadnoj Engleskoj — odakle je Akram, prema saznanjima britanske policije.

Gulbar je dodao da je bio u kontaktu sa policijom u Teksasu i da se njegova porodica nada da će Akramovo tijelo vratiti u Britaniju na sahranu.

Biden je odbio da spekuliše o motivu, ali je izgleda potvrdio izvještaje da je otmičar tražio oslobađanje osuđene teroristkinje Aafije  Siddiqui, pakistanske neuronaučnice poznate kao "Lady Al Quaida".

"Ovo je bio čin terorizma" koji je počinio napadač koji je očigledno "insistirao na oslobađanju nekoga ko je u zatvoru više od 10 godina", rekao je Biden novinarima tokom posjete organizaciji za pomoć gladnima u Philadelphiji.

Britanska ministrica spoljnih poslova Liz Truss jučer je osudila uzimanje talaca kao "čin terorizma i antisemitizma".

Siddiqui, prva žena koju su SAD osumnjičile da je povezana sa "Al quaidom" i koja je neka vrsta poznate ličnosti u Pakistanu i u južnoazijskim džihadističkim krugovima, uhapšena je u Afganistanu 2008. godine.

Dvije godine kasnije pred sudom u New Yorku osuđena je na 86 godina zatvora zbog pokušaja ubistva američkih oficira u Afganistanu.

Trenutno se nalazi u zatvoru u Forth Worthu u Teksasu, oko 32 kilometra od sinagoge koju je Akram napao. Njen advokat je rekao da ona nema nikakve veze sa otmicom i da osuđuje taj čin, prenosi AFP. 

federalna.ba/Srna

SAD Velika Britanija sinagoga incident
Donald Trump ustav SAD
0 05.12.2022 15:54
Svjetsko prvenstvo Katar Holandija SAD
0 03.12.2022 18:02
Ujedinjene nacije SAD Jemen Saudijska Arabija
0 02.12.2022 19:09
Christian Pulisic SAD
0 02.12.2022 13:47