Uhapšen osumnjičeni za ratni zločin u Zvorniku
(Izvor: AA/Arhiva)

Uhapšen osumnjičeni za ratni zločin u Zvorniku

Postupajući na temelju potrage raspisane od Tužiteljstva BiH, policijski službenici Granične policije BiH, na graničnom prelazu Karakaj, lišili su slobode osumnjičenog Gligorević Borislava, rođenog 1971. godine u Snagovu, Zvornik.

Navedeni osumnjičeni pod istragom je tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je u svojstvu pripadnika VRS i jedinice „Bijeli orlovi“ TO Zvornik, 1992. godine, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme oružanih sukoba.

On se tereti da je, zajedno sa drugim osobama, dok se u nezakonitom zatočenju nalazio veći broj civila bošnjačke nacionalnosti u selu Liplje, koji su višestruko zlostavljani a veći broj žena seksualno zlostavljan, došao u kuće u kojima su bili zatvoreni civili, te prijetnjom silom i opasnosti po život počinio silovanje dvije žene, koje su bile nezakonito zatvorene u navedenim objektima.

S obzirom da su tužiteljstvo i partnerske agencije za provođenje zakona, došli do saznanja da se osumnjičeni nalazi izvan Bosne i Hercegovine, za njim je raspisana potraga, te je u petak lišen slobode prilikom ulaska na teritoriju BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajuća tužiteljica uputila je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora, koji je detaljno obrazložen na jutros održanom ročištu, te se očekuje odluka Suda BiH o prijedlogu za pritvor, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

federalna.ba

ratni zločin hapšenje
Europol Španija hapšenje
0 22.09.2023 14:27
mafija Italija hapšenje
0 22.09.2023 09:55
hapšenje Srbija Interpol potjernica
0 18.09.2023 16:45
Aleksa Mican hapšenje
0 15.09.2023 10:19