Udruženje Renesansa obilježilo 'Dan narcisa' u Sarajevu 

Udruženje oboljelih od karcinom dojke i drugih malignih oboljenja "Renesansa“ danas je u Sarajevu organizoralo tradicionalnu manifestaciju "Dan narcisa". 

Predsjednica Udruženja Renesansa Enida Glušac izjavila je da manifestaciju organizuju svake godine, te da je narcis simbol buđenja prirode, novog života, kao i simbol pobjede oboljelih žena nad bolešću.

- 'Dan narcisa' smo počeli defileom bajkera i žena sa dijagnozom karcinoma dojke kroz grad i nastavili  ispred Katedrale  podjelom narcisa i edukativnih letaka našim sugrađanima. U tim brošurama i lecima je decidno objašnjeno sve o važnosti pregleda i samopregleda dojke. Ono što je jako bitino karcinom dojke je u devedest posto slučaja izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme - kazala je Glušac. 

Manifestaciji je prisustvovala gradonačelnica Benjamina Karić i načelnik Općine Centar Srđan Mandić, koji je zajedno sa Oktal farmom omogućio održavanje "Dana narcisa".

- Posebno iznenađenje bila je i posjeta Foruma žena porijeklom iz Sandžaka, koje su nas obradovale i Udruženju Renesansa uručile donaciju i još jednom pokazale koliko žena ženi može biti prijatelj i podrška što je u ovoj bolesti najbitnije - dolada je Glušac. 

Udruženje Renesansa je dobitnik kolektivne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za značajna ostvarenja i rezultate rada u oblasti zdravstva i socijalne zaštite. 

federalna.ba/Fena

Udruženje „Renesansa“ Dan narcisa Sarajevo