Udruženje oboljelih od cerebralne paralize Goražde obilježava 25 godina rada

Udruženje oboljelih od cerebralne paralize Goražde obilježava 25 godina rada

Sanjamo Bosnu i Hercegovinu u kojoj će osobe oboljele od cerebralne paralize i distrofije, kao i svi koji danas pripadaju marginaliziranim grupama, živjeti kao ravnopravni članovi zajednice i imati svoje mjesto u društvu kroz sistemska rješenja, koja u ovim segmentima nedostaju u našoj državi – poručili su članovi Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije Goražde.

Na pres-konferenciji povodom 17. oktobra koji se obilježava kao Dan osoba sa cerebralnom paralizom FBiH ukazano je na važnost ovog datuma te potrebu veće brige o osobama sa invaliditetom. Prilika je iskorištena i za promociju djelovanja ovog udruženja koje obilježava 25 godina uspješnog rada  i svakodnevne brige za svoje članstvo.

- U protekle dvije i po decenije realizovali smo desetine uspješnih projekata, pomogli  velikom broju naših članova i predstavili se javnosti u BiH, ali i van njenih granica kao jedno od uspješnih udruženja, posvećeno misiji koju obavljamo, a to je briga o osobama oboljelim od cerebralne paralize i distrofije” – kazala je predsjednica Udruženja Mirsada Ćulov.

Dodala je da se kroz razne projekte radilo na edukacijama i osnaživanju aktivista udruženja, pružana je finansijska i razni drugi vidovi  pomoći članstvu, doprinosilo ekonomskom osnaživanju porodica, zapošljavanju  te drugom, a u udruženju su, pored ostalog, posebno ponosni na uspjeh radionice “Životna pomoć”  za radnu okupaciju osoba sa invaliditetom, koja obilježava šesnaest godina postojanja.  

- Ponosni smo na rad ove radionice kojom rušimo predrasude o nesposobnosti osoba sa invalidetom da rade. Tu nastaju brojni proizvodi koje sada nudimo i online i bilo bi dobro da to prepozna šira društvena zajednica jer osobe sa invaliditetom nisu teret  zajednice, već ljudi koji joj mogu kvalitetno doprinijeti” – kazala je Ćulov.

Povodom obilježavanja Dana osoba sa cerebralnom paralizom FBiH ali i jubileja koje slavi goraždansko udruženje, njegovi predstavnici su uz podršku gradske uprave i drugih partnera upriličili i promociju svojih  proizvoda na platou Gradske dvorane “ Mirsad Hurić” . Građanima  su u okviru promocije dijeljeni laneni cekeri kao dio proizvoda koji nastaju u njihovoj radionici.

federalna.ba/Fena

BiH UCPD
Mirza Delibašić sport kultura spomenik košarka BiH Jugoslavija
0 03.12.2021 16:01
Mostar Mostar Kultur Punkt Udruga Rezon BiH kultura
0 03.12.2021 15:30
Franjevački muzej Livno BiH izložba
0 03.12.2021 14:09
Zoran Tegeltija Željko Krivokapić BiH Crna Gora
0 02.12.2021 20:11
Vlada FBiH epidemiološke mjere BiH
0 02.12.2021 14:26