Udruženja žrtava pisala mađarskom ministru Szijjartu: Duboko ste uvrijedili žrtve genocida
(Izvor: Ilustracija)

Udruženja žrtava pisala mađarskom ministru Szijjartu: Duboko ste uvrijedili žrtve genocida

Udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine uputila su pismo mađarskom ministru vanjskih poslova i trgovine Peteru Szijjartu u kojem su poručili da je Mađarska, odlukom da ne podrži rezoluciju o genocidu u Srebrenici, duboko uvrijedila žrtve genocida.

„Vašom odlukom da Mađarska neće podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici na generalnoj Skupštini UN, duboko ste uvrijedili žrtve genocida i svrstali Mađarsku u malu grupu zemalja koje se odriču civilizacijskih tekovina“, piše u tekstu.

Istaknuto je da priča o odgovornosti srpskog naroda dolazi isključivo od Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, i Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

„Nikada niko, osim njih i njihovih sljedbenika, nije optužio i nazvao srpski narod genocidnim. Nisu to učinile ni presude UN sudova. Sudovi koje je osnovao UN, poput MKSJ-a i MSP-a (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde), utvrdili su odgovornost pojedinaca za počinjene ratne zločine na prostorima Bosne i Hercegovine“, navedeno je, te dodano:

„Vašim postupkom riskirate stvaranje neodgovorne atmosfere koja ne doprinosi pomirenju i suočavanju s prošlošću. Izražavamo naše žaljenje zbog vaše odluke da ne podržite Rezoluciju o genocidu počinjenom u Srebrenici. Takođe, želimo vas upoznati da svako ko negira presude UN sudova nije dobrodošao u Srebrenicu, niti na mjesto stravičnih zločina koje su sudovi označili kao genocid.“

Pismo su potpisalo predstavnici Udruženja Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje „Žena Podrinja“, Udruženje Srebreničke majke i Udruženje Žene Srebrenice.

federalna.ba/AA
Udruženje žrtava pismo Mađarska
Udruženje žrtava i svjedoka genocida Serge Brammertz pismo
0 14.06.2024 09:32
Evropski sud pravde Mađarska azil
0 13.06.2024 11:07
Jens Stoltenberg Mađarska pomoć Ukrajina
0 12.06.2024 11:37
Oliver Varhely Elmedin Konaković Mađarska
0 19.05.2024 13:44
Elmedin Konaković Oliver Varhely Rezolucija o genocidu u Srebrenici Mađarska
0 19.05.2024 10:55
genocid u Srebrenici Rezolucija o genocidu u Srebrenici VSUN Mađarska
0 15.05.2024 21:25