videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 1)

Udruženja žena iz Tešnja i Doboja u projektu "Zajedno jačamo liderstvo žena"

Uz podršku Vlade Švedske, putem UNDP-a udruženja žena iz Tešnja i Doboja provode projekt „Zajedno jačamo liderstvo žena“. Riječ je o dvomjesečnom projektu u okviru kojega će 25 žena iz šest udruženja steći dodatna znanja o organiziranju udruženja, pisanju projekata, a bit će realiziran i kurs šivenja u okviru kojeg će biti svim udruženjima donirana po jedna šivaća mašiina na kojima će  biti proizvedeno oko 400 zaštitnih maski.

Projekt u okviru aktivnosti „Liderke u akciji; emancipacija i pružanje usluga u sklopu humanitarnih i urgentnih praksi u vrijeme pandemije“ provodi udruženje žena „Ruka“ iz  Tešnja u partnerstvu sa udruženjem  „Vizija“ iz Doboja.

„Da ojačamo ljudske i materijalno-tehničke kapacitete udruženja. Da potaknemo liderstvo žena, da naučimo žene kako da prepozanju liderstva u svom udruženju i kako naučiti vještine liderstva“, kazala je Suada Mujkić, predsjednica UŽ Ruka Kalošević, Tešanj.

„Kako bi bili što spremniji da ova udruženja izađu sa lokalnog nivoa i da se malo obrate ka nekim većim donatorima i većim finansijskim sredstvima“, izjavila je Zorica Davidivoić, predsjednica UG Vizija Doboj.

Pandemija je umnogome usporila, ali ne i zaustavila aktivnosti  brojnih udruženja žena i nevladinog sektora u cjelini.

„Prošle godine nismo imale dva, tri sastanka pošto je sastav žena malo starije dobi. Tako da se one boje. Evo i danas nas tri, četiri smo došle“, kaže Mirsada Mehičić, predsjednica UŽ Jelašanke Jelah, Tešanj.

U realizaciji projekta sudjeluje 25 članica iz još četiri udruženja iz tešanjskog kraja.

„Što da i mi ne idemo u tom pravcu. Imamo dosta mlađih članica“, smatra Zijada Kurdić, predsjednica UŽ Merdžan, MZ Bobare, Drinčići, Blaževci.

„Da, jednostavno uđemo u neke projekte, da napravimo nešto za našu MZ i šire“, rekla je Sanela Sejdić, predsjednica aktiva žena Mrkotić, Tešanj.

Projekt, putem UNDP-a,  sa 14.400 maraka finansira Vlada Švedske, a trajat će do 22. maja ove godine.

Udruženje žena Tešanj Doboj projekat
džamija Doboj PU Doboj Teslić Krađa
0 12.05.2021 12:08
Tešanj Žepče Fadil Novalić
0 11.05.2021 18:56
Fadil Novalić Tešanj
0 11.05.2021 18:44
Federalni radio Fadil Novalić Tešanj Žepče
0 11.05.2021 17:52
delegacija Vlada FBiH Žepče Tešanj
0 11.05.2021 11:51
zločin Grapska Doboj Borislav Paravac Milan Ninković Andrija Bjelošević Milan Savić
0 10.05.2021 22:27