videoprilog Mirele Čanović (Dnevnik 2)

Učenice iz Tuzle izumile alternativni lijek za upalu pluća

Dvije učenice završnog razreda srednje škole Richmond Park International iz Tuzle izumile su alternativni lijek za liječenje upale pluća na biljnoj osnovi, i za to su na Indonesian International Applied Science Project Olympiad (I2ASPO 2020) osvojile prvo mjesto i zlatne medalje.

Iako motiv za njihovo istraživanje nije bila aktuelna pandemija, čini se da bi njihov alternativni lijek mogao imati primjenu i u liječenju njenih posljedica.

Tuzlanke Azra Ibrahimagić i Adna Ibrahimović naizgled su poput svih svojih vršnjakinja, no za razliku od većine, one pokušavaju pronaći odgovore na globalna pitanja i probleme modernog vremena.

“Azra i ja smo razmišljale o projektu koji će pomoći zemljama koje su još u razvitku. Zavisimo od herbalne medicine, 80% svijeta zavisi od nje, a upravo upala pluća je jako pogubna bolest, pogotovo za djecu i starije”, kaže Adna.

“Ovo je alternativa za antibiotike. Radi se o biljnim ekstraktima koji mogu služiti kao alternativa za liječenje blažih upala pluća i da olakša simptome kod nekih težih upala pluća. Cilj nam je bio da pomognemo ljudima kojima možda antibiotici nisu pristupačni”, pojašnjava Azra.

Inspiracija su im bili stari narodni lijekovi, ekstrakti koje svako može pripraviti kod svoje kuće uz pomoć ljekovitih trava, kao što su žalfija, majčina dušica, ćurokot, hajdučka trava. Istraživanja su vršile na različitim uzročnicima, u laboratoriji Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

“Pravili smo s dvije metode, da vidimo da li je vjerodostojan u svakom slučaju, s etanolom i glicerinom. U suštini je saom da prokuhate biljke i dodajete određene količine etanola, i onda ga možete primjenjivati uz ishranu, stavite na kocku šećera”, objašnjava Adna.

Projekt je na Olimpijadi predstavljen pod nazivom “Plan(t) to Cure”, a realizirale su ga za oko četiri mjeseca i pod mentorstvom svoje profesorice Dine Mahenaović Hulušić.

U Indoneziji su imale veoma jaku konkurenciju.

“Učenici iz zemalja kao što su Singapur, Južna Koreja, Kina, Japan, Malezija, Indonezija. To su zemlje u kojim obrazovni sistem je sigurno jedan od najjačih u svijetu. Ostvarivanje ovog rezultata pokazuje koliko je bitan ovaj projekat i koliku vrijednost ima", Ističe Nedžad Konjić, profesor u Richmond Park International School Tuzla.

Azri i Adni nagrada iz Indonezije nije samo dragocjeno iskustvo nego i odskočna daska za dobijanje stipendije za studij na nekom od vrhunskih međunarodnih univerziteta.

federalna.ba

BiH lijek upala pluća Azra Ibrahimagić Adna Ibrahimović