Ubijena novinarka Al-Jazeerae bila je državljanka SAD
(Izvor: AA)

Ubijena novinarka Al-Jazeerae bila je državljanka SAD

Novinarka Al-Jazeerae Shireen Abu Akleh ubijena je danas dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj raciji u Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali, bila je državljanka SAD, rekao je američki ambasador u Izraelu Tom Nides.

Ambasador je na Twitteru objavio da je ožalošćen zbog smrti američke i palestinske novinarke i da traži "pomnu istragu okolnosti njene smrti i ranjavanja najmanje jednog drugog novinara danas u Jeninu". Delegacija Evropske unije zadužena za palestinske teritorije pozvala je na nezavisnu istragu incidenta kako bi se krivci izveli pred lice pravde.

Portparol ambasade SAD u Jeruzalemu je rekao da je Abu Akleh pisala o događajima na Bliskom istoku i šire više od dvije decenije i da su je duboko poštovali Palestinci i drugi ljudi širom svijeta.

Palestinsko ministarstvo zdravlja je navelo da je 51-godišnja novinarka pogođena u glavu bojevim metkom, a da je još jedan novinar Ali al-Samoudi ranjen metkom u leđa i da je u stabilnom stanju.

Vojska je saopštila da je dejstvovala u izbjegličkom logoru Jenin i nekoliko drugih područja na Zapadnoj obali da uhvati "osumnjičene teroriste".

Tokom racije ekstremisti su otvorili vatru na izraelske snage i bacali eksploziv na njih, a vojnici su uzvratili vatrom.

Kako je ranije saopšteno, ispituje se mogućnsot da su novinare pogodili naoružani Palestinci.

Portparol izraelske vojske Ran Kohav izjavio je za vojni servis Kan da je Palestincima predložena brza zajednička istraga i da će Izrael preuzeti odgovornost ako su izraelske snage zaista ubile novinarku, ali da "se čini da to nije slučaj".

Palestinski predsednik Mahmmud Abbas je rekao da smatra izraelske snage "u potpunosti odgovornim" za smrt Abu Akleh.

Premijer Izrala Naftali Bennet je izjavio da je Abbas neosnovano optužio Izrael za smrt novinarke u Jeninu, te da je prelimirna istraga pokazala da je ona ubijena palestinskom vatrom, prenijeli su izraelski mediji.

Specijalni koordinator za Bliski istok UN Tor Venesland je osudio ubistvo novinarke i na Twitteru izrazio "najdublje saučešće porodici i brz oporavak njenog kolege novinara, ranjenog u incidentu".

On je pozvao na istragu ubistva, ocjenivši da zaposleni u medijima nikad ne bi smjeli biti meta napada.

federalna.ba/AA

Shireen Abu Akleh ubijena novinarka Al Jazzera
Shireen Abu Akleh ubistvo Izrael
0 24.06.2022 13:34
Al Jazeera metak Shireen Abu Akleh
0 17.06.2022 10:54
ubijena novinarka Shireen Abu Akleh knjiga žalosti
0 16.05.2022 13:28
Izrael Palestina Shireen Abu Akleh
0 15.05.2022 22:26
žrtve Palestina Izrael Nakba Shireen Abu Akleh Jenin Naftali Benett
0 15.05.2022 21:37