U Zvečanu počeo novi protest srpskih građana

U Zvečanu, opštini na sjeveru Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom, počeo je još jedan protest protiv prisustva specijalaca Kosovske policije. Danas se okupio veliki broj građana, mještana Zvečana i obližnje Sjeverne Mitrovice. Građani su razvukli srpsku zastavu dugu 250 metara.

Bivši predsjednik Skupštine opštine Zvečan, Srđan Milosavljević ponovio je zahtjeve da se udalje kosovski specijalci, da ne dolazi novi gradonačelnik i da se oslobode dva srpska mladića uhapšena u ponedjeljak. Vojnici KFOR- su u stanju pripravnosti i kordonom obezbjeđuju prilaz opštinskoj zgradi. Iza metalne ograde, danas je razvučena i bodljikava žica.

Pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova od petka su u zgradi opštine, kada su pomogli da novoizabrani gradonačelnik uđe u opštinu. Tog dana je došlo do sukoba srpskih demonstranata sa kosovskim policajcima u njihovom pokušaju da spriječe ulazak gradonačelnika u opštinu.

Srpski demonstranti su se potom u ponedjeljak sukobili i sa KFOR-om, kada je povrijeđeno 30 međunarodnih vojnika i desetine demonstranata. Do tog sukoba je došlo pošto demonstranti nisu htjeli da puste da se blindirana vozila policije povuku iza kordona KFOR-ovih vojnika. Tada je došlo do nasilja u kome su demonstranti vojnike gađali molotovljevim koktelima, šok bombama, ali i vatrenim oružjem. Nasilje su osudili kosovski zvaničnici, NATO, SAD i EU.

Protest se danas održava i u opštinama Zubin Potok i Leposavić, gdje takođe KFOR obezbjeđuje opštinske zgrade.

federalna.ba/AA

Zvečani Kosovo protest
Kosovo pretres Milan Radoičić
0 29.09.2023 08:46
protest javni sektor Banja Luka
0 29.09.2023 07:56
Milan Radoičić Kosovo teroristički napad
0 28.09.2023 20:24
Kosovo teroristički napad Federalni radio
0 28.09.2023 18:21