videoprilog Nađe Ridžić (Federacija danas)

U Vitezu pomovirana knjiga Ivana Vidovića „Čuvam jednu kišu za nas“

Poezija je lijek, kazao je Željko Grahovac, jedan od promotora knjige „Čuvam jednu kišu za nas“, autora Ivana Vidovića iz Viteza, koja je izišla pod okriljem travničkog Napretka. U njoj pjesnik progovara o temeljnim pitanjima postanka svijeta i u njemu opstanka čovjeka.

Progovarajući o tim pitanjima, Vidović je, kako je istaknuto na promociji održanoj u Vitezu, uspio u svojoj knjizi ponuditi odgovor i na vječito pitanje zašto pjesnici uopće pišu te šta je to riječ i čemu služi, posebno u vremenu kada čovjek gubi mogućnost da sluša drugog.

„Mora da sluša drugog čovjeka da bi mogao da ga razumije, da bi mogao s njim stupiti u bilo kakav odnos. Mi danas obično ne umijemo, imamo 60 karaktera tviter poruka, sve što je iznad toga dužinski jednostavno se ne čita i ne može se čitati, jer poezija je lijek“, kazao je Grahovac

 

Promotor knjige bio je i Feđa Gudić: „Lijek za dušu – eh, to je poenta. Mi smo danas okruženi negativnošću, svaku pozititvnu stvar omalovažavamo. Međutim, ne samo Ivanova poezija - mi ovdje na ovim prostorima vapimo za poezijom općenito, vapimo i za kratkim pričama, romanima... Mi smo kulturno degradirano društvo već godinama“.

Eh, u takvom društvu u kojem je poezija i lijepa riječ marginalizirana, Ivan Vidović svojom knjigom simboličnog naziva podastire istinu koju smo očigledno zaboravili. Ne čine život samo materijalne stvari, čovjeku treba i prostor za slušanje tišine.

„Čovjek ne živi samo o kruhu i ovozemaljskim nego i o nekim duhovnim stvarima, koje su nama potrebite. Mislim da u posljednje vrijeme nikada ljudska civilizacija kao danas nije se odmaknula od svojih korijena i onoga što mi jesmo“, ističe Vidović.

A to je da budemo ljudi sa svim svojim vrlinama i nedostacima, ali i potrebama. Pa, tako, baš kao što nam trebaju kruh i voda, počesto nam treba i lijek za dušu.

federalna.ba

Željko Grahovac Ivan Vidović Vitez