videoprilog Ines Alijagić i Anela Kajetezovića (Dnevnik 2)

U USK-u pronalaze načine kako turiste privući i zimi

Rijeka Una i Nacionalni park, vodopadi i stari gradovi privlače u Unsko-sanski kanton turiste iz cijelog svijeta. Međutim, zimski period sasvim je druga priča. A potencijala ima. Zadnjih godina počelo se raditi na poboljšanju uslova i ponude u zimskim mjesecima kako bi se privukli i zadržali turisti.

Klekovača, Osječenica, Plješevica i Grmeč najpoznatije su krajiške planine. Nažalost, još  bez ijednog skijališta, a potencijala ima.

„Nemamo tako visoke planine kao u centralnoj Bosni i oko Sarajeva, ali itekako imamo područja koja mogu da se obezbijede, zapravo da se izgrade mala skijališta kao što se radi na Kozari ili Oštrelju“, kaže Ermin Lipović, predsjednik Planinarskog saveza FBiH.

Upravo je Oštrelj kod Bosanskog Petrovca prije tri godine bio pravi zimski hit. Nažalost, opet nije u funkciji, pa je alternativa, makar za najmanji uzrast, Zimski park Stovrela kod Cazina.

„Skijalište sadrži jedan mali baby lift i stazu za početnike. Imamo u sadržaju i snowtube za vožnju na snijegu, imamo konje za jahanje“, navodi Muhamed Handanagić, vlasnik zimskog parka.

Skromno, ali trenutno jedino mjesto na kojem možete skijati u Unsko-sanskom kantonu.

„Kroz ove tri godine prošlo je sigurno preko 200 mladih skijaša. Ove godine od početka imali smo oko 60 skijaša koji su prošli školu skijanja“, ističe instruktor skijanja Aldin Balić.

Međutim, ljubitelji ovog sporta rješenje nađu i na mjestima bez infrastrukture, pa im je za vježbu i zabavu poslužilo naselje Lipa kod Bihaća. Ali mini skijališta nisu jedina šansa ovog kraja.

„Kroz svoj program i sve ono što smo radili u sklopu Winter parka i decembarskog festivala, kroz turistički informacijski sistem, baze podataka, analizu društvenih mreža i komuniciranje s turistima, uvidjeli smo da je upravo Winter park doprinio najvećem broju turista do sada u decembru“, navodi Mehmed Mahmutović, marketing menadžer Turističke zajednice Bihać.

Kapitalnih projekata nema, ali potencijala za manja ulaganja i infrastrukturni razvoj ima. Planinarenje i skijanje su iz godine u godinu sve popularnije aktivnosti, pa bi u skladu s tim trebala rasti i poboljšavati se i sama ponuda.

federalna.ba

USK skijanje turizam turisti