videoprilog Dalile Vojniković (Dnevnik 2)

U USK-u nestaju cijeli razredi, u istoj učionici čak tri generacije

Već godinama sve je manje upisanih đaka. U Unsko-sanskom kantonu će ovog ponedjeljka u istu učionicu sjesti učenici čak tri generacije. Tri različita razreda. A predavat će im jedan učitelj. U praksi to znači po deset minuta za jedan razred. Teško da to može biti dovoljno.

Hasan Dedić profesor je razredne nastave u Područnoj školi „Brigovi“ u Konjodoru. Ne bi to bila vijest niti nešto neobično, da Hasan u jednoj učionici ne vodi nastavu za tri generacije učenika. Prvi, treći i četvrti razred. Primoran je raditi tako jer učenika nema dovoljno.

- Možete misliti kako je raditi s tri odjeljenja. Imate čas 30 minuta. Nema šanse da sprovedemo onu artikulaciju časa koju smo učili na fakultetima. Osjećam grižnju savijest zbog te nemogućnosti – ističe.

Izazove s kojima se svakodnevno susreće Hasan vješto skriva iza nasmijanog lica. A problema u ovoj kombinaciji itekako ima.

-  Bilo je tu i komičnih stvari da napišem nešto što je vezano za ovaj drugi razred, a onda učenici kažu: Učitelju, to nije naše. A onda ja njima kažem: To sam namjerno uradio samo da vidim koliko vi pratite - priča Hasan.

I ovo je slika bh. realnosti. Školski časovi u kombinovanom modelu s nekoliko generacija sve su češći. Iz godine uz godinu nestaju cijeli razredi. Hasan i njegove kolege pred svaki septembar strahuju da ne postanu tehnološki višak, jer sve je manje onih kojima bi mogli predavati. I u ovoj školi u pripremnoj nastavi samo je pet prvačića, a djeca su najvredniji resursi Bosne i Hercegovine. Naši budući ljekari, učitelji, tokari, šnajderi...

Međutim, o kakvoj budućnosti pričamo kada je samo u Unsko-sanskom kantonu prije dvadeset godina prvi razred upisalo 3.597 učenika. A sada ih je čak 2.000 manje.

federalna.ba

USK đaci djeca
USK Halil Bajramović Sulejman Samardžić
0 21.03.2023 19:26
Indonezija trovanja djeca sirup za kašalj
0 21.03.2023 11:06
Sirija rat djeca kampovi
0 16.03.2023 09:00
Unsko-sanski kanton Vlada Vlada USK USK
0 14.03.2023 19:44