U USK-u nakon poplave vrijeme za čišćenje i procjene šteta

U USK-u nakon poplave vrijeme za čišćenje i procjene šteta

Stabilizacija vremenskih prilika omogućila je povlačenje vode iz poplavljenih područja, te potpunu normalizaciju svih vodostaja rijeka u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Građanima Bihaća već je upućen poziv za prijavu štete, tako da je sada vrijeme za evidentiranje i pokušaj sanacije ogromne materijalne štete u stambenim i poslovnim objektima, ali i na poljoprivrednim parcelama.

- Fizička i pravna lica, koja su pretrpjela štetu usljed nastanka prirodne ili druge nesreće (poplava) na području grada Bihaća, obavještavamo da su obavezni u roku od osam dana od proglašenja prirodne nesreće, zaključno sa 24. majem ove godine, na propisanom obrascu podnijeti prijavu za procjenu štete na pisarnicu Gradske uprave Bihać na adresi Bosanska 4. Obrazac mogu preuzeti u Službi za civilnu zaštitu, stručne i zajedničke poslove, kod predsjednika mjesne zajednice i na web stanici Grada - saopćeno je iz Gradske uprave Bihać.

Služba civilne zaštite Grada Bihaća, Gradska organizacija Crvenog križa, organizacije SOS Bihać i Pomozi-ba, te javne kuhinje Merhamet službeno su uputili zahvalnicu brojim donatorima, prijateljskim nevladinim i međunarodnim organizacijama, privrednim subjektima i drugim kolektivima, kao i pojedincima koji su nesebično pomogli građanima Bihaća suočenim sa prirodnom nesrećom - poplavom.

- S tim u vezi, obavještavamo sve organizacije i pojedince dobre volje koji namjeravaju uputiti određenu pomoć, da u ovim trenucima zahvaljujući upravo njima, raspolažemo sa dovoljnim količinama pitke vode i hrane. Kako su naši sugrađani u mjesnim zajednicama koje su pogođene poplavama u fazi čišćenja i sanacije svojih objekata, najveće potrebe trenutno su za ovim stvarima: aparati za isušivanje vlage, muljne pumpe za ispumpavanje vode, sredstva za dezinfekciju objekata, sredstva za čišćenje objekata, gumene čizme, kabanice, te lopate i metle - navedeno je iz Službe civilne zaštite Grada Bihaća.

U Bosanskoj Krupi također se čiste brojni poplavljeni objekti i pripremaju za procjenu štete, dok se na području Cazina nakon poplava aktiviralo nekoliko klizišta. 

federalna.ba/Fena

USK poplave