videoprilog Šejle Kulenović (Federacija danas)

U USK-u na pomolu nova koalicija – Vlada u srijedu

Skupština Unsko-sanskog kantona bi mogla uskoro potvrditi novi saziv Vlade Unsko-sanskog kantona. Premijer nove Vlade. prema prethodno ustanovljenim dogovorima koji su vođeni između stranaka koji bi trebali činiti novu većinu, bio bi Mustafa Ružnić, koji je vodio izvršnu vlast i u protekle četiri godine.

Skoro pet mjeseci nakon općih izbora novu koaliciju u Unsko-sanskom kantonu činit će SDA, NES, DF i SBiH. Nakon intenzivnih pregovara i razgovora tokom vikenda pa i tokom ovog jutra, dogovor je između ovih stranaka postignut.

„Načelno smo mi postigli sporazumi i to je u ovom trenutku NES, SDA, DF i SBiH. Mi imamo dogovor o raspodjeli odgovornosti pozicija, resora i taj dio ćemo završavati u narednih nekoliko dana u smislu tehnike sazivanja Skupštine, ali možemo reći da smo okupili jednu značajnu političku snagu u Skupštini i da ćemo u narednom periodu imati jednu stabilnost što se tiče Skupštine i Vlade USK-a“, kazao je NES-ov kantonalni zastupnik Agan Bunić.

SDA-ov kantonalni zastupnik Jasmin Musić istakao je da su pregovori trajali tokom vikenda vrlo intenzivno te da će sredinom sedmice imenovati novu Vladu USK-a.

Između ostalog, nova koalicija je okvirno dogovorila podjelu ministarstava i drugih bitnih funkcija. Bunić navodi da će predsjedavajući Skupštine biti iz SDA, a NES će zadržati poziciju premijera USK-a.

Već sutra će se razgovarati o ministrima, odnosno kadrovskim rješenjima za novu Vladu, a u srijedu na sjednici Skupštine, koju i najavljuju, sve bi trebalo biti potvrđeno.

federalna.ba

Vlada USK Mustafa Ružnić koalicija USK