videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

U Tuzli obilježen Dan civilne zaštite

Značaj civilne zaštite je najbolje prepoznat u kriznim situacijama, a Bosna i Hercegovina je u godini iza nas imala mnogo takvih. Bez adekvatnih snaga civilne zaštite, sigurnost građana je upitna i upravo zbog toga su neophodna ulaganja i podrška za ovaj sektor. O značaju i potrebama govorilo se i na obilježavanju Dana civilne zaštite u Tuzli.

Požari, poplave, zemljotresi i u konačnici pandemija koronavirusa. Sve su to krizne situacije koje su obilježile godinu iza nas, a zbog kojih je Civilna zaštita imala pune ruke posla. U većini situacija su znali kako adekvatno reagovati na osnovu ranijih iskustava, ali pandemija je bila i ostala izazov.

„ Mi nismo imali ni znanja da se borimo, a ni danas nije poznat koronavirusu cijelosti, međutim imali smo veliko srce i hrabrost i odgovornost prema građanima da ih spašavamo“, kaže Zoran Jovanović, direktor kantonalne Uprave civilne zaštite TK.

Ljudima velikog i hrabrog srca uručena su i priznanja za njihovu stalnu borbu. Među dobitnicima je i Profesionalna vatrogasna jedinica Grada Tuzla.  Skromno su kazali da su zadovoljni opremom i uslovima rada na području Tuzle, ali da treba poboljšati uslove u općinama širom kantona.

„Sigurnost tih naših sugrađana u tim opštinama gdje nemamo profesionalnu vatrogasnu jedinicu je na nekom nižem nivou mada iskreno se nadam da u narednom periodu na cijelom našem kantonu će sve opštine imati svoju profesionalnu vatrogasnu jedinicu“, rekao je Jasmin Jahić, starješina profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla.

Kako je danas istaknuto, potrebno je razmišljati o uključivanju novih snaga u sistem Civilne zaštite. Osim ljudskih, neophodno je raditi i na unapređenju materijalnih resursa.

„ Mislim da ima prostora za unaprijeđenje i da moramo učiniti sve da taj sistem zaštite spašavanja u punom kapacitetu zauzme ono što mu je i zadaća“, poruka je Midhata Dobrnjića, komandanta Kantonalnog štaba CZ i ministra unutrašnjih poslova TK.

Istaknuto je još da o značaju Civilne zaštite treba govoriti mnogo češće jer je riječ o ljudima koji, za dobrobit i sigurnost građana,  rizikuju svoje živote zbog čega zaslužuju da budu prepoznati i cijenjeni mnogo više nego što trenutno jesu.

federalna.ba

Civilna zaštita tuzla