videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

U Tuzlanskom kantonu osam stranaka prošlo izborni prag

Ko će, gdje i s kim formirati vlast na kantonalnim nivoima, pitanja su na koja tražimo odgovore. Prema prvim prognozama, kada je u pitanju Tuzlanski kanton, osam stranaka je prošlo izborni prag od 3%. Na vrhu je, zasad, prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije BiH SDA, a slijede je SDP i DF

Prema dosadašnjim rezultatima, SDA bi trebala imati 12 zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona. U stranci ne kriju zadovoljstvo te su, kažu, spremni početi proces formiranja vlasti. O mogućim koalicijama još ništa konkretno.

„Ono što zasigurno možemo kazati jeste da će to biti programska koalicija koja će opet biti koncipirana na konkretnim mjerama, odnosno na programima od kojih će najviše koristi imati građani Tuzlanskog kantona“, kaže Midhat Čaušević, predsjednik Kadrovske komisije KO SDA TK-a.

Prema dosadašnjim iskustvima, sluti se da bi se stare koalicije samo mogle obnoviti s obzirom na to da je SDA najbliža DF-u i SBiH. No, ni iz DF-a za sada nema konkretnih odgovora. Bilježe ozbiljan rast na području TK-a, s obzirom na to da su ranije imali tri zastupnika, a sada bi trebali imati pet. Na to su, kako kažu, ponosni, a o mogućim saradnjama će poslije.

„Čekamo finalne rezultate. Građani mogu da očekuju da ćemo nastaviti putem kojim smo krenuli. Narod nam je dao povjerenje i nagradio taj naš rad u prethodne četiri godine. Moramo da se držimo puta na kojem smo trenutno i da radimo u interesu građana kao i do sada“, istakao je Zlatan Begić, predsjednik KO DF-a TK-a.

Iako su, nakon SDA, drugi na listi prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, SDP nije zadovoljan osvojenim brojem glasova na kantonalnom nivou. Čini se da će imati jednak broj zastupnika kao i u dosadašnjem mandatu.

„Planirali smo deset mandata na kantonalnom nivou. Mislim da ćemo imati osam i nismo zadovoljni s onim što smo napravili, ali i na bazi ovog što smo napravili možemo planirati i pokušati da budemo dio izvršne vlasti u Tuzlanskom kantonu“, navodi Dževad Hadžić, predsjednik KO SDP-a TK-a.

Treba imati na umu da su ovo rezultati od 70% obrađenih biračkih mjesta te da će se još čekati finalni. Hoće li doći do iznenađenja kada su u pitanju koalicije ili sve ostaje po starom na ovom području, ostaje da se vidi.

federalna.ba

Tuzlanski kanton Opći izbori 2022 Opći izbori u BiH
Dom zdravlja Dom zdravlja Tuzla Tuzlanski kanton
0 23.11.2022 20:23
zdravstvo zdravstveni radnici Tuzlanski kanton
0 21.11.2022 21:24
delegati Dom naroda FBiH Tuzlanski kanton
0 21.11.2022 13:35
SBK Vlada SBK Skupština SBK Opći izbori 2022 Dom naroda FBiH Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamenta FBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
0 19.11.2022 19:45