U Turskoj obilježena šesta godišnjica od utapanja sirijskog mališana Alana Kurdija
(Izvor: AA)

U Turskoj obilježena šesta godišnjica od utapanja sirijskog mališana Alana Kurdija

Danas se navršava šesta godišnjica od potonuća gumenog čamca u kojem je život izgubilo pet osoba, uključujući i trogodišnjeg sirijskog dječaka Alana Kurdija čije beživotno tijelo je pronađeno na plaži u Turskoj, a ti prizori potresli su svjetsku javnost.

Brodolom se dogodio kod turskog priobalnog grada Bodruma, a i danas je na plaži Fenerburnu odana počast mališanu koji je prvobitno identificiran kao Aylan, a naknadno je utvrđeno njegovo pravo ime Alan Kurdi.

Na obilježavanju tužne godišnjice u Bodrumu prisustvovao je i Omer Sariyaka koji je snimio i film “Alan Baby“ kojim je ukazao na golgote kroz koje prolaze migranti i izbjeglice.

On je za AA kazao da je ono što se dogodilo prije tačno šest godina bila sramota cijelog čovječanstva.

“Od tada se ništa nije promijenilo. Za mene je ovo sramota UN -a. Hiljade, možda desetine hiljada ajlanskih beba nažalost je izgubilo živote u ovim morima od tog dana. Nadamo se da svijet više neće zatvarati oči pred ovim tragedijama i da se tako nešto više nikada neće ponoviti“, kazao je Sariyaka.

U brodolomu prije šest godina život su izgubili i majka i stariji brat poginulog Alana Kurdija. Ta tragedija je još jednom pokazala strahote ratne golgote kroz koju prolazi sirijski narod, ali je i privukla pažnju međunarodne zajednice na probleme izbjeglica.

Krivični sud u Bodrumu osudio je trojicu optuženika na zatvorske kazne u trajanju od po 125 godina. Osuđeni su za petostruko ubistvo i organiziranje krijumčarenja migranata. Ranije su uhapšena još dvojica sirijskih državljana koji su osuđeni na zatvorske kazne od po 50 mjeseci. Osuđeni su za pomaganje u krijumčarenju migranata.

federalna.ba/AA

Alan Kurdi utapanje dječak
dječak Gradačac saobraćajna nesreća
0 13.07.2022 09:08
crna hronika Bosanska Otoka utapanje Una
0 26.05.2022 22:21
utapanje dječak Bijeljina Sava Rijeka crna hronika BiH
0 26.05.2022 21:10
utapanje državljanin Slovačke tragičan tragičan slučaj
0 18.05.2022 10:11
Buna Blagaj utapanje
0 13.05.2022 20:33