Prilog Ermine Jalimam

U turske pokrajine razorene zemlje stigle i prve ekipe iz bh. specijalističkog tima za traganje i spašavanje - još 45 spasilaca danas otputovalo

U deset zemljotresom razorenih turskih pokrajina trenutno je raspoređeno skoro 100 hiljada spasilaca, medicinskog i drugog osoblja koji, u trci s vremenom, nastoje spasiti što više ljudskih života ispod ruševina i pružiti osnovnu pomoć. U ovoj bici pridružile su se i prve ekipe iz BiH.

 

Sretnih ishoda potraga i spašavanja ispod ruševina nema mnogo ali se svakom raduje cijeli svijet. Spasilačke ekipe iz cijelog svijeta ili su već na mjestu katastrofe ili na putu prema tamo. I prva ekipa iz BIH,  pripadnici specijalističkog tima za traganje i spašavanje Civilne zaštite RS, stigli su u Tursku. Raspoređeni su u Kahramanmaraš, grad u kojem je zabilježen epicentar zemljotresa.

U bitku s vremenom uskoro će i ekipe koje su se na mjesto tragedije u Turskoj, uputile iz Federacije . Nakon što je sinoć prva grupa otputovala  kopnenim  putem sa svom neophodnom opremom, jutros je sa sarajevskog aerodroma otputovala i druga. Ukupno 42 pripadnika Civilne zaštite Federacije te 44 pripadnika  GSS-a sa potražnim psima, obučeni  i specijalizovani za brzi odgovor u prirodnim  katastrofama, biće uključeni u traženje nestalih osoba, pružanje pomoći stanovnicima  ali i raščišćavanje  ugroženih  područja. 

I ovaj put se pokazalo da su profesionalci u svom poslu odmah pokazali spremnost na brzi odgovor kakav i zahtijeva ovakva katastrofa- Svi, samo ne i državni nivo vlasti koji je morao stajati iza odlaska  bh. ekipa u ovu humanitarnu misiju. Stoga su, umjesto odluke Ministarstva sigurnosti BIH, u Tursku upućene uz saglasnost entitetskih vlasti.

 

Dozvolu za put u humanitarnu misiju čeka i tim ljekara iz Opće bolnice koji je izrazio spremnost da pomogne norodu Turske i Sirije u ovom teškom momentu.

Turska zemljotres potres Federalni radio
Vijesti u 22 Federalni radio
0 25.03.2023 22:25
Marinko Zekić Marin Portreti Federalni radio
0 25.03.2023 22:05
Tarik Đođić Federalni radio
0 25.03.2023 18:14
Federalni radio sport
0 25.03.2023 18:12
Vijesti u 17 Federalni radio
0 25.03.2023 18:11