videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

U Tomislavgradu otvorena putujuća izložba 'Fenomen u dva stiha – Bećarac'

U galeriji Kulturno-informativnog centra u Tomislavgradu na prigodnoj svečanosti otvorena je putujuća izložba „Fenomen u dva stiha – Bećarac“. Druga je to izložba u ovoj godini koju su organizirali gradovi povezani prekograničnim projektom još od 2019. godine.

Bećarac je tradicijski deseterački napjev u dva stiha, karakterističan za područje Slavonije, Baranje i Srijema i svojevrstan je fenomen.

„Fenomen prije svega Hrvata-Šokaca, prikazujemo naš šokački bećarac kakav je i upisan u UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, koji je šaljiv, sadrži jako puno metafora, odnosno prenesenih značenja“, objašnjava autor izložbe Mario Katić.

I pjeva se na raznim prigodama kada se narod okuplja na veselje, te se kao usmena predaja pamti i prenosi s generacije na generaciju. Nakon osnutka Muzeja bećarca ljudi su počeli donositi zapise bećaraca te ih je sada već više od 4.000.

„Stvarno se može poslušati prekrasnih bećaraca, s tim da postoje i 'masni' bećarci, oni malo bezobrazni. I takvih sam sakupila, i njih se mora sakupljat. Ponosna sam što volim to raditi i što mogu prenositi dalje“, kaže Branka Leist, predsjednica KUD-a Svilenka iz Buka.

Otvorenje izložbe uveličale su i nazočne s duvanjskim bećarcem i gangom upoznale članice HKUD Kralj Tomislav.

„S prijateljima iz Pleternice smo ove godine i drugu izložbu organizirali, hvala im na dolasku. Ono što oni rade u Pleternici nastojimo paralelno ovdje raditi i nadamo se da ćemo ih stići, da ćemo i mi imati svoj muzej gange ovdje u Tomislavgradu“, ističe Danijela Papić, ravnateljica KIC-a Tomislavgrad.

„Rekla bih da je samo nastavljen jedan niz još od kad smo krenuli u zajedničku suradnju između Tomislavgrada i Pleternice, našim bećarcem i gangom, već tada je taj projekt i ta suradnja priznata, tako da smo i u to doba dobili nagradu za naš zajednički film“, naglašava Jasna Hoffman, ravnateljica JU Pleternica (Muzej bećarca).

A kruna svih tih projekata i suradnje bit će potpisivanje Povelje prijateljstva između grada Pleternice i Tomislavgrada 6. prosinca ove godine.

federalna.ba

bećarac Tomislavgrad
Tomislavgrad Noć muzeja
0 27.01.2024 09:52
krijumčarenje ljudima migranti Granična policija Bosne i Hercegovine Kamensko Tomislavgrad
0 26.01.2024 16:54
Livno Tomislavgrad Kupres Nova godina
0 30.12.2023 15:44
Ernest Markota Greccio – Božić Franje Asiškoga Tomislavgrad
0 16.12.2023 09:11