U Tomislavgradu održana tradicionalna Noć muzeja

U organizaciji Franjevačkog muzeja "Fra Jozo Križić" i Kulturno-informativnog centra u Tomislavgradu je sinoć je održana tradicionalna kulturna manifestacija “Noć muzeja". Ovogodišnja je posvećena likovnoj umjetnosti, konkretno zbirci crteža Gabrijela Jurkića i umjetničkim radovima nastalim na na IX. Međunarodnoj likovnoj koloniji Tomislavgrad-Blidinje 2022.

Noć muzeja u Tomislavgradu počela je svečanim otvorenjem izložbe “Umjetnik – crta – posvećenje”. Riječ je o zbirci crteža Gabrijela Jurkića iz bogatog fundusa Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno.

„Prvotno je nastala 2007. godine, od tada je obišla veliku većinu bh. gradova, gostovala je i po Hrvatskoj, a večeras je mogu vidjeti i naši susjedi u Tomislavgradu“, kazala je Dražena Džeko, direktorica FMGG Livno.

„Već godinama surađujemo, radimo skupa na raznim projektima, zajedničkim nastupanjima prema institucijama u Hrvatskoj i drugim državama s kojim surađujemo. Uvijek nađemo nekakav interes muzeja, muzejske struke“, istaknuo je Stipan Dilber, kustos Franjevačkog muzeja Fra Jozo Križić – Tomislavgrad.

Zahvaljujući toj suradnji tomislavgradska je publika imala prigodu upoznati znamenitog slikara pejzaža iz manje poznatog ugla crtača.

„Meni je ovo fenomenalno, ne mogu vjerovati da je to naslikano prije preko 100 godina. Mislim da Duvno definitivno treba puno više ovakvih događaja i svaka čast organizatoru“, rekao je Marin Baković.

„Svake godine se ima nešto novo vidjeti, iako ljudi misle da su to stalne postave, svake godine se nešto promijeni, bude neka nova izložba, uz ove standardne postave u Franjevačkom muzeju. Hvala ljudima koji pripremaju sve ovo i svake godine nas uveseljavaju i ovako lijepim kulturnim događanjima“, poručio je Ilija Krišto.

U prostorijama suorganizatora manifestacije posjetitelje je dočekala izložba umjetničkih radova nastalih na Međunarodnoj likovnoj koloniji Tomislavgrad-Blidinje 2022.

„Naš cilj je da ovo bude kontinuitet, u tome uspijevamo - 9. Međunarodna likovna kolonija i evo 8. manifestacija Noć muzeja u Tomislavgradu. Zaista u svome radu vidimo kontinuitet, puno mladih ljudi, mladih umjetnika će nam se ovdje predstaviti“, kazala je Danijela Papić, direktorica Kulturno-informativnog centra Tomislavgrad.

A u toj prebogatoj noći posjetitelji su bili u mogućnosti posjetiti pravoslavnu crkvu sv. Nikole i Džudža Džaferovu džamiju, koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

federalna.ba/Željka Mihaljević

Noć muzeja Tomislavgrad