Prilog: Mirjana Topić-Landeka

U toku pregovori o formiranju vlasti u HNK - sutra HDZ i SDA

Nakon niza neformalnih sastanaka oko uspostave vlasti u Hercegovačko- neretvanskoj županiji, danas je održan i prvi službeni sastanak i to predstavnika HDZ-a BiH sa grupacijom koju okuplja SDP. Za uspostavu vlasti u toj županiji potrebno je osigurati 20 ruku, a to znači i šira koalicija iz koje još uvijek nitko nije isključen.

 

Prvi službeni razgovori znače i skori dogovor, nagovijestio je predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Stjepan Bošković. Kaže nemaju više luksuz čekati, treba ići naprijed, a dosadašnja Vlada je u tehničkom mandatu. HDZ BiH očekuje da sve stranke HNS-a, odnosno HDZ 1990 bude dio vlasti:

„Postoje stvari koje trebamo brusiti sa strankama oko HNS-a. Vrlo smo blizu dogovora, imajući u vidu da bi ova Vlada prema dogovoru trebala biti preslika Vlade FBiH i Vijeća ministara sa svim strankama koje su uključene“.

 

Uz dva HDZ-a i grupaciju koju predvodi SDP, a to su DF i NIP postoji dovoljan broj ruku za formiranje Vlade. Zastupnik SDP-a u Skupštini Arman Zalihić kaže kako nije bilo nikakvih uvjetovanja te da su oni i HDZ spremni raditi za boljitak građana:

“Složili smo se da trebamo rješavati nagomilane probleme u kantonu, a visoku politiku ostaviti za više razine vlasti, Vladu F BiH i Vijeće ministara. Trebamo se baviti socijalom, unutarnjim poslovima, zdravstvom. Želimo Vladu koja neće biti ja tebi, ti meni, nego da svi osjećamo da je to zajednička Vlada.“

 

Iako je HDZ BiH nakon izbora imao uvjet da ne žele sa DF-om to se nakon Zeničko dobojskog kantona promijenilo u Hercegovačko neretvanskom. Sada im je prioritet dobiti novu Vladu, bez obzira na DF-ovu potporu. Bošković nije želio spominjati ime mandatara Vlade, dok se razgovori ne završe, s time da očekuje brzi dogovor i zakazivanje sjednice:

 

„Ovaj tjedan bi trebalo sve finalizirati i da se idući tjedan zakaže sjednica Skupštine koja bi potvrdila Vladu. Kada završimo ovaj koalicijski potencijal onda ćemo ići s imenima, jer još nismo dogovorili koja je to potpora Vladi.“

 

Za sutra je najavljen sastanak HDZ BiH i SDA, koji pak ima i jednu ruku NES-a. Bošković ni danas nije isključio koalicijski potencijal SDA unatoč tome što su za praćenje vertikale vlasti. Inače, SDA u Hercegovačko-neretvanskoj županiji ima člana rukovodstva Skupštine te predsjednika Kluba Bošnjaka. Inače, odavno je već kazano kako u novoj Vladi neće biti nitko iz stare, te da će biti podmlađena, bez obzira tko bio vlast u toj županiji.

HNK Federalni radio
sport Federalni radio
0 28.09.2023 23:49
Vijesti u 22 Federalni radio
0 28.09.2023 23:27
sport Federalni radio
0 28.09.2023 18:40
Kosovo teroristički napad Federalni radio
0 28.09.2023 18:21
Vijesti u 17 Federalni radio
0 28.09.2023 18:19
pristup informacijama Zakon o slobodi pristupa informacijama Federalni radio
0 28.09.2023 16:58