videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

U TK-u prijem većeg broja prosvjetnih radnika na neodređeno vrijeme

Nedavno doneseni i usvojeni novi pegagoški standardi za oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona, znatno će poboljšati status zaposlenih. Kao rezultat, između ostalog, imat će smanjen broj tehnološkog viška koji se pojavljuje svake nove školske godine iznova, a bit će stvorene i  pretpostavke za zapošljavanje na neodređeno vrijeme većeg broja prosvjetnih radnika.

Sve je to rezultat uloženih napora i odgovornog odnosa za koji se zalaže Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, a što su omogućili  novi pedagoški standardi za kvalitetno zbrinjavanje tehnološkog viška. Tako su stvorene i mogućnosti za zapošljavanje prosvjetnih radnika na neodređeno vrijeme, čime će trajno biti riješena i njihova egzistencija. Nedavno je zbrinuto i 114 osoba koje su trebale biti tehnološki višak.

„Moram kazati da je ovo za 50 posto manje osoba u odnosu na prethodnu godinu, a razlog tome su novi pedagoški standardi koje smo usvojili početkom juna. Novi pedagoški standardi su omogućili da u školama imamo manje tehnološkog viška“, ističe ministar za obrazovanje i nauku Ahmed Omerović (SDA).

Zbrinjavanje tehnološkog viška i nova zapošljavanja na neodređeno vrijeme u budućem periodu trebala bi poboljšati i cjelokupan uspjeh učenika koji baš i nije na zadovoljajućem nivou. Razlozi slabijih rezultata su, kažu stručnjaci, i konstantne promjene nastavnika iz određenih predmeta. Stoga bi i taj problem u narednom periodu trebao biti riješen.

„Mi apelujemo na škole, cijeneći broj učenika i najbolji interes radnika i njihovih roditelja, da sve što budu tražili na neodređeno - Ministarstvo i Vlada će prihvatiti. U ranijem periodu je bilo slučajeva da Vlada nije dozvoljavala da se konkursi raspišu na neodređeno“, navodi ministar Omerović.

Svoj doprinos rješavanju ove problematike dala je i Komisija za obrazovanje Skupštine TK-a.

„Porazna je činjenica da od 2.100 pozicija koje su iskazane na konkursu, zahtjeve na neodređeno vrijeme imamo oko 40 tih pozicija, odnosno oko 2 posto“, tvrdi Midhat Čaušević, predsjednik Komisije za obrazovanje Skupštine TK-a.

Zadovoljstvo promjenama na bolje koje bi trebale uslijediti u budućnosti izrazili su i iz Sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK-a.

„To su velike promjene, za dvije godine imamo manji broj učenika i otvorile su se brojne pozicije. Konačno imamo stabilizaciju normi i možemo pristupiti zapošljavanju na neodređeno vrijeme“, kaže Sumedin Kulović, predsjednik Sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK-a.

I iz ovog sindikata apelirali su na školske odbore i direktore škola da revidiraju zahtjeve i iskazane potrebe revidiraju u smjeru sagledavanja potreba za angažmanom nastavnika koji bi bili primljeni na neodređeno vrijeme.

federalna.ba

ugovor ugovor na nedoređeno vrijeme Tuzlanski kanton
Dani evropskog naslijeđa Tuzlanski kanton
0 24.09.2022 12:56
Evropski dan bez automobila Nenad Lukanović Tuzlanski kanton
0 22.09.2022 17:32
Tuzlanski kanton ugovori predškolski odgoj
0 19.09.2022 13:51
zdravstveni radnici Tuzlanski kanton štrajk
0 18.09.2022 15:37
Mostar LINK4StartUps ugovor
0 13.09.2022 19:30
zdravstvo Tuzlanski kanton štrajk satnica
0 13.09.2022 17:48