videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

U tijeku je berba maslina, neumska uljara radi punom parom

Na jugu naše zemlje u tijeku je berba maslina. Uljara u Moševićima u neumskom zaleđu radit će ovih dana punom parom. Premda je teško ponoviti prošlu godinu, maslinari nisu nezadovoljni urodom. Uprkos tomu što vremenske prilike nisu pogodovale maslinarima, ulja će, kažu, biti dovoljno. I to odlične kvalitete, ali cijena će mu, kako sada stvari stoje, biti nešto veća.

Zeleno zlato, kako se maslinovo ulje zove u narodu, u neumskoj uljari teče u potocima. Strojevi se ovih dana ne gase. Valja prije kiša pobrati što više.

Predsjednik Udruge maslinara Josip Matić objašnjava kako ima maslina s izrazito visokim randmanom - pojednostavljeno, to je odnos između kilograma maslina koji se donese na preradu i količine proizvedenog ulja. Ipak, visoki randman, kaže, ne znači da je ulje kvalitetnije, nego samo da ga ima više: “To zavisi od toga da li je neko navodnjavao ili nije, tako stručnjaci kažu. Brat i ja, mi ćemo imati nekih 3 i po tone ove godine ploda, a koliko će biti ulja, to ćemo na kraju vidjeti. Mi smo lani izgorjeli, kad će se sve to zanoviti, vidjet ćemo”.

Veliko olakšanje neumskim maslinarima predstavlja i tamošnja, prošle godine otvorena, uljara. Sada više ne trebaju ići u druge dijelove Hercegovine i Hrvatsku da bi preradili masline.

Neđa Kužić maslinarka je iz Neuma. Prije je, kaže, išla u Hrvatsku u Topolo, u Imoticu..., a sad joj je pred kućnim pragom.

Blizina uljare doprinosi smanjenju troškova, tim više što su i ove godine usluge besplatne. Uljara može u sat vremena preraditi oko 750 kilograma masline, što je dovoljno za trenutne potrebe tamošnjih maslinara.  

“Narednih dana očekujemo gro berbe, s tim da mislimo da će biti neka prosječna godina proizvodnje. Na nekim lokalitetima će biti manja, gdje je lani prerodila i bila velika suša. Na nekim lokalitetima će biti bolja, ovisno od maslinika do maslinika, ali se nadamo u konačnici prosječnoj berbi”, govori Božo Mustapić, direktor neumske uljare.

Inflacija će svakako utjecati na cijenu maslinova ulja, a procjene su do 35 maraka za litar kod ozbiljnijih proizvođača. Nešto niža bit će cijena ulja koje se prodaje u obiteljskim domaćinstvima.

federalna.ba

masline maslina maslinovo ulje uljara Neum