U svim zonama Kantona Sarajevo proglašena epizoda 'Upozorenje' 

U svim zonama Kantona Sarajevo proglašena epizoda 'Upozorenje' 

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo proglasio je epizodu 'Upozorenje' u zonama A, B i D Kantona Sarajevo, te zadržavanje jučer proglašene epizode "Upozorenje" u zoni C (Ilijaš) zbog zagađenja zraka.

Obzirom na prognoziranu vremensku situaciju, te današnje visoke izmjerene vrijednosti zagađujućih materija u zraku, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka dala je takav prijedlog.

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo konstatirano je da su na svim automatskim stanicama zabilježe visoke prosječne dnevne vrijednosti PM10 za prethodni dan.

Tako je na stanicama Otoka, Ilijaš i Ilidža izmjerene vrijednosti za ovaj polutant prekoračile Prag upozorenja (150 µg/m3), dok su na stanicama Vijećnica i Hadžići prekoračene granične vrijednosti (50 µg/m3). 

Osim visokih vrijednosti za ovaj polutant, na četiri automatske stanice - Vijećnica, Otoka, Ilijaš i Ilidža za jučerašnji dan su zabilježena prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti koncentracija za sumpor dioksid (125 µg/m3), odnosno na dvije automatske stanice - Otoka i Ilidža, prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti koncentracija za azot dioksid (85 µg/m3). 

Trenutno se bilježi trend opadanja koncentracija zagađujućih materija, ali su koncentracije PM10 lebdećih čestica i dalje iznad graničnih vrijednosti osim na području automatske stanice Vijećnica. 

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas i naredna tri dana se očekuje stabilno vrijeme bez većih padavina i slabim vjetrom promjenjivog smjera brzine 1-3 m/s, uz mogućnost periodičnih pojava temperaturne inverzije. 

Dok je na snazi epizoda 'Upozorenje' u Kantonu Sarajevo uvodi se zabrana održavanja sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, intenziviranje nadzora nad tehničkom ispravnosti vozila, osiguravanje protoka motornih vozila, uvodi se zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila te zabrana izvođenja grubih građevinskih radova na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Također, dok traje ova epizoda uvodi se primjena "mokrog postupka" za zimsko održavanje cesta, dok sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50 kW koja koriste čvrsta goriva i teška lož ulja moraju smanjiti temperaturu u prostorijama koje zagrijavaju za minimalno tri stepena Celzijusa.

Potrebno je i smanjiti broj radnih sati tehnoloških postrojenja, a u zoni A se predviđa se i pomjeranje radnog vremena organa uprave, javne administracije, uslužnih djelatnosti u cilju rasterećenja kapaciteta javnog prijevoza i saobraćajnih gužvi, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

federalna.ba/Fena

Kanton Sarajevo upozorenje zagađenje zraka
Kanton Sarajevo povećanje plata budžetski korisnici
0 19.01.2023 18:52
Kanton Sarajevo poplave Civilna zaštita
0 18.01.2023 22:10
Ilidža napad hapšenje Kanton Sarajevo
0 15.01.2023 08:15
kurikularna reforma Kanton Sarajevo obrazovanje
0 10.01.2023 19:52