videoprilog Dejana Kožula (Dnevnik 2)

U Srbiji zasad nema zvaničnih reakcija na presudu

Presuda Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću prilika je za Srbiju da sagleda svoju odgovornost za ratne zločine. Zvaničnih reakcija za sada nema.

„Ono što je tu najznačajnije je povezivanje Srbije direktno sa zločinima koji su činjeni po BiH i u drugim zemljama tokom ratova. Tu se pokazuje se da je postojao plan za etničko čišćenje i genocid“, kazao je Tomislav Marković, novinar i pisac.

Novinar Nedim Sejdinović presudu gleda pozitivno - bez obzira na to što misli da je kazna trebala da bude mnogo veća nego što sam broj godina govori.

Posljednja presuda, nakon 20 godina suđenja i konačno direktna veza državnog vrha sa zločinima. Prilika za sagledavanje sopstvene odgovornosti.

„Ovi protesti protiv nasilja bi trebalo da inkorporiraju ovakvu presudu, ali se bojim da se to neće desiti. Ne mislim da će uskoro doći do toga, ali ako dođe do pada režima, to su teme koje će neminovno doći na dnevni red“, dodaje Marković.

Inače brzi na saopštenjima, predsjednik i premijerka za sada ćute, baš kao i opozicija.

„Što se tiče Srbije, ona je opterećena svojim problemima – i ne želi da se vraća u devedesete, koje su duboki uzrok onoga što se dešava, ali to niko ne spominje“, ističe Sejdinović.

Spomenuće naš kolega i ključnu ulogu Jovice Stanišića u dolasku Slobodana Miloševića na vlast, spomenuće drugi i da je bio saradnik zloglasne CIA-e, ali niko više neće moći sporiti da su on i Simatović ratni zločinci, a da tu to činili u ime države koja se zove Srbija.

federalna.ba

Jovica Stanišić Franko Simatović Srbija
Antony Blinken Aleksandar Vučić Kosovo Srbija SAD
0 29.09.2023 22:59
SAD John Kirby Srbija Kosovo
0 29.09.2023 21:44
Josep Borrell Srbija
0 29.09.2023 20:17
Josep Borrell Srbija Kosovo
0 29.09.2023 17:00
Ivica Dačić Kosovo Srbija
0 28.09.2023 09:01