U Sloveniji se gomila miješani otpad u sabirnim centrima zbog remonta spalionica u Austriji i Mađarskoj
(Izvor: Ilustracija/rtvslo)

U Sloveniji se gomila miješani otpad u sabirnim centrima zbog remonta spalionica u Austriji i Mađarskoj

Zbog remonta spalionica u Austriji i Mađarskoj, u Sloveniji je došlo do nakupljanja miješanog otpada.

Budući da spalionice u inostranstvu ne prihvaćaju slovenski otpad, on se nakuplja u sabirnim centrima. Kao što su prije nekog vremena gomile ambalaže ostajale u sabirnim centrima komunalnih poduzeća, sada se gomila miješani komunalni otpad.

Ovlašteni primatelji odvoze ih sa zakašnjenjem ili nikako, jer su spalionice u inostranstvu zatvorile vrata za slovenski otpad.

U sabirnom centru komunalnog poduzeća "Marjetica" gomilaju se hrpe smeća. "Marjetica" miješani otpad odlaže pod otvorenim nebom, čak i po kiši nema dovoljno mjesta ispod uređenih nadstrešnica.

Od januara tako je i u Sežani i mnogim drugim općinama.

Naime, kompanije ne odvoze otpad, jer cementare sa spalionicama u Austriji i Mađarskoj su u remontu, dok su domaći kapaciteti nedostatni.

Privredno interesno udruženje centara za upravljanje otpadom Slocera još je prošle godine upozorila Ministarstvo zaštite okoliša Slovenije na problem i pozvala ih na sustavno reguliranje materije, kaže predsjednik te organizacije Franc Dover.

“Predložili smo da Ministarstvo izabere jednog kupca za ovu laku frakciju putem javnog oglasa. Ministarstvo o tome nije odlučivalo. Kao rješenje ovih dana očekuje se sastanak s ambasadama kako bi se diplomatskim kontaktima ubrzao skupljanje otpada. Država ne provodi uredbu o obveznoj javnoj usluzi spaljivanja komunalnog otpada. Pred zakonom smo nejednaki, svi traže rješenja, ali činjenica je da je ovo državna javna usluga. Ovako zbrinut otpad predstavlja opasnost od paljenja i onečišćenja, kaže Dover.

Bolje odvojeno prikupljanje, odnosno manje miješanog komunalnog otpada, jedno je od rješenja, slažu se u komunalnim poduzećima, ali ni to ne bi pomoglo, pa se određeni udio na kraju ne mora preuzimati i prerađivati.

Ministarstvo će nastaviti postupke za uspostavu dodatnih pogona za toplinsku obradu u Sloveniji.

federalna.ba/AA

Slovenija otpad remont spalionice
Evropsko nogometno prvenstvo Srbija Slovenija Danska Engleska Španija Italija
0 20.06.2024 09:14