(Izvor: RTS)

Atmosfera na ivici incidenta, pjeva se 'Kosovo je srce Srbije'

U Skupštini Srbije atmosfera na sjednici o Kosovu je na ivici incidenta, pošto su poslanici dijela opozicije ustali i uz povike "Izdaja, izdaja!", "Ne damo Kosovo!" i "Ua, ua!", prekinuli govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Vi ste Kosovo dali! Mi branimo Kosovo od takvih kao što ste vi! Sram vas bilo lažovi jedni!", povikao je predsjednik sa govornice.

Vučić je optužio opoziciju da je najviše aplaudirala na pominjanje imena bivšeg predsjednika Srbije, Vojislava Koštunice, i počeo da čita imena Albanaca koji su u njegovo vrijeme pušteni iz zatvora. Poslanici i dalje viču i pjevaju "Kosovo je srce Srbije", zvižde i ne dozvoljavaju Vučiću da govori, dok i on neprestano viče s govornice.

U jednom trenutku ton prenosa bio je isključen čak i za novinare koji izvještavaju iz Doma Narodne Skupštine.

Incidentu je prethodio govor lidera Dveri Boška Obradovića koji je pozvao na odbijanje francusko-njemačkog plana da time, kako je naveo, "spriječe predsjednika da izda Srbiju".

"Nema sumnje da se u najnovijem zapadnom ultimatumu kome smo izloženi samo o tome radi, kako pritisnuti državu Srbiju da se više ne protivi ulasku takozvanog Kosova u sve međunarodne organizacije, a na prvom mjestu UN. A bez saglasnosti Srbije i bez ulaska ove secesionističke tvorevine u UN, lažna država nikada ne može postati zaista nezavisna, odnosno međunarodno priznata", naveo je Obradović.

Ocijenio je da "pravo pitanje nije šta su posljedice po Srbiju" ako ne prihvati ponuđeni dokument već "šta su posljedice ako ga potpiše".

"Prihvatanjem da lažna država Kosovo uđe u sve međunarodne organizacije, aktuelna vlast bi prekršila Ustav Srbije i srušila Rezoluciju 1244, na kojima počiva domaće i međunarodno pravo koje definiše Kosovo  kao sastavni dio Srbije", ocijenio je lider Dveri.

Obradović je dodao da je "jedino pravo" rješenje pitanja Kosova "reintegracija južne srpske pokrajine u ustavno-pravni poredak države Srbije, uz suštinsku autonomiju za albansku nacionalnu manjinu koja tamo živi".

"U suprotnom, formira se druga albanska država na Balkanu, koja se potom ujedinjuje sa Albanijom u Veliku Albaniju koja postaje najveća bezbjednosna prijetnja ne samo za Srbiju već i za Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Grčku", naveo je Obradović.

federalna.ba/Beta

Narodna skupština Srbije sukob
Srbija Narodna skupština Srbije konstituirajuća sjednica
0 20.03.2024 13:39
Haiti bande sukob
0 19.03.2024 08:42
Papua Nova Gvineja sukob plemena
0 19.02.2024 08:50
Srbija Narodna skupština Srbije konstitutivna sjednica
0 06.02.2024 11:52
Sudan sukob izbjeglice
0 31.01.2024 14:23