videoprilog Sanele Sojtarić (Federacija danas)

U SBK moguć povratak maturanata u školske klupe

Obzirom da je epidemiološka situacija na području Srednjobosanskog kantona nešto povoljnija u odnosu na ranije, moguć je i  povratak maturanata u školske klupe. Podržavaju to i Sindikat i roditelji no,  konačnu odluku donijet će Vlada.

Učenici bi ponovo mogli u školske klupe. I to ubrzo, ako se pitaju roditelji. Većina njih smatra da ovakav način školovanja nema alternativu. Do sada je nastava izvođena po kombinovanom modelu, ali su zbog pogoršane epidemiološke situacije od marta srednjoškolci bili van školskih klupa.

ANKETA:

  • Ja mislim da je pametno vratit se u škole zato što djeca po meni nauče više direktno nego preko ove moderne tehnologije.
  • Jako je bitno, jer sasvim je drugačije online nastava i nastava uživo.

Opravdanje je da škole nisu evidentirane kao veći izvor zaraze. Barem tako tvrde ministarstvu, a saglasni su i sindikalisti:  Svako drugo rješenje je na štetu učenika koji tvrde, najviše i trpe.

„Mi jesmo u principu za vraćanje učenika u škole jer smo svjesni da neposredni rad ne može ništa zamjenit'. On line rad ne može dati ni dio odgovarajućih rezultata kao što je to neposredni rad u učionici“, smatra Abdulah Serezlija, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja SBK.

„Zatražili završne razrede znači naši maturanti iz jednostavnog razloga jer smatramo da to nije epidemiološka prijetnja za njihovo zdravlje da bi ovu školsku godinu mogli privodit' kraju“, rekao je Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, kulture, mladih i sporta SBK.

No, kakav će model nastave biti do kraja školske godine odlučit će Kantonalna vlada u narednim danima.

federalna.ba/Sanela Sojtarić

SBK maturanti škola