Rudari, metalci, trgovci - svi na ulicama Sarajeva

Sindikat metalaca Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnici više drugih sindikata održali su mirni protest danas na platou ispred sjedišta Federalne vlade u Sarajaevu.

Nakon obraćanja njihovih predstavnika, protestnici su se razišli i obećali da će doći u daleko masovnijem broju ako ne budu ispunjeni zahtjevi koje su postavili vlastima tražeći i da budu ispunjeni u roku od 30 dana.

Sektor trgovine jedan od četiri sektora u kojem su bili masovni otkazi

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH) danas je u Sarajevu, na Međunarodni dan rada, održao prvomajski marš koji je zbog poštivanja epidemioloških mjera održan kao protestna vožnja ulicama Sarajeva, uz zaustavljanja pred tržnim centrima. Cilj marša,...

Zahtjeve je pročitao predsjednik Sindikata metalaca Bajro Melez te uime radnika zatražio utvrđivanje minimalne plaće u FBiH čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plaće u FBiH, ne računajući topli obrok, regres i druge dodatke.

Radnici također traže da bez odlaganja privreda bude rasterećena visokih nameta na plaću, kao i da radnici iz realnog sektora, naročito metalci, budu u visokom prioritetu za imunizaciju protiv COVID-a 19.

Također traže da hitno počnu pregovori za usuglašavanje i zaključivanje granskih kolektivnih ugovora za njihove sektore.

Prema riječima Bajre Meleza, na protest je došlo onoliko učesnika koliko je pozvano, njih 78, da bi zastupali interese radničke klase. Ne budu li zahtjevi ispunjeni, dodao je, vlasti u septembru mogu očekivati masovne proteste, ne bez 100.000 učesnika.

Članovima Sindikata metalaca pridružili su se u današnjem protestnom okupljanju  predsjednici sindikata koji zastupaju ukupno 70.000 radnika još iz šumarskog sektora, rudara, radnika iz sektora tekstila, kože i obuće, kao i elektroenergetike.

Bektić je u obraćanju podsjetio na simboliku obilježavanja 1. maja kao međunarodnog praznika rada i prilike za prisjećanje na sve žrtve borbe koja nikad ne prestaje - za dostojanstvo radničke klase.

- Hoćemo pristojne plaće i zaštićena radna mjesta - rekao je.

Sindikalci su uoči protesta položili cvijeće na spomen-bistu istaknutom privredniku bivše Jugoslavije i Bosne i Hercegovine Emeriku Blumu (1911-1984.).

federalna.ba/Fena

Sindikat metalaca Prvi maj Praznik rada protest
Savez samostalnih sindikata BiH protest
0 24.06.2021 10:33
Čelik NK Čelik Fuad Kasumović Zenica protest
0 19.06.2021 20:07
protest izgradnja HE Neretvica
0 14.06.2021 10:16
žrtve Burkina Faso protest masakr
0 12.06.2021 21:29