U Sarajevu 28. novembra zložba "Svemir. Čovjek. Inteligencija."
(Izvor: Goethe Institut u BiH)

U Sarajevu 28. novembra zložba "Svemir. Čovjek. Inteligencija."

U Evropska kući kulture i nacionalnih manjina, Park "Kemal Monteno" Sarajevo, Goethe-Institut i Institut Max Planck od  28.11.2023. - 20.12. 2023. organiziraju izložbu "Svemir. Čovjek. Inteligencija."

Riječ je o interaktivnoj putujućoj izložbi za mlade koji uče njemački jezik, a  koja je nastala na osnovu vrhunskih istraživanja u Njemačkoj u pet širokih tematskih područja; Svemir, Historija čovječanstva, Mozak, Antropocen i Vještačka inteligencija.

Izložba je prilagođena  ciljnoj grupi mladih s razumljivim tekstovima, raznovrsnim  slikama, grafikama, inscenacijama, animacijama, filmovima, podcastima i interaktivnim elementima.

Cilj izložbe je također i pokazati svima onima koji uče njemački jezik, koji podučavaju njemački jezik i onima koji se zanimaju za Njemačku, da istraživanja u Njemačkoj uživaju visok status i da su bitan dio njemačke kulture. Istovremeno je nauka u Njemačkoj internacionalno odlično umrežena i nudi brojne mogućnosti studentima i mladim istraživačima iz cijelog svijeta, što je kroz mnoge konkretne primjere moguće vidjeti i na izložbi.

Različite teme prate odgovarajuće inscenacije, kako bi teme bile još opipljivije učenicima: preklapanje lica (eng. face morphing) na monitoru, prikaz udaljenosti u svemiru pomoću zračnog omotača, instalacije kojima se kroz uticaj muzike mogu doživjeti različite emocije ili interakcija robota. Tu su i razne laboratorijske stanice, a može se aktivno isprobati i 40 000 godina stara frula od kosti. QR kodovi upućuju na dodatni materijal u obliku videa, galerija slika ili podcasta. Sadržaji izložbe namijenjeni su mladima koji uče njemački jezik, a prezentovani su na njemačkom i engleskom jeziku.

​​​​Izložba UMI biće predstavljena  u saradnji sa Ministarstvom nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo i Općinom Centar.

federalna.ba/Goethe Institut u BiH  

izložba
Fasade i interijeri gradova svijeta Sarajevo izložba
0 15.02.2024 21:16
projekat "Ratne ljubavi" BKC Sarajevo izložba
0 14.02.2024 13:01
izložba Grupa Zvono
0 09.02.2024 12:42
Muzej Grada Zenica Adnadin Jašarević stripovi izložba
0 09.02.2024 09:13