U SAD-u uhapšena Nada Tomanić, bivša pripadnica jedinice 'Zulfikar'

U SAD-u uhapšena Nada Tomanić, bivša pripadnica jedinice 'Zulfikar'

Američka državljanka iz Bosne i Hercegovine Nada Tomanić (51) uhapšena je u Morgantownu, Zapadna Virginija, pod krivičnom prijavom u vezi s optužbama da je lagala kako bi dobila američko državljanstvo - objavilo je Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država.

U jučerašnjoj objavi se navodi da je Tomanić (51), prema optužnici, navodno služila u Specijalnoj jedinici Zulfikar Armije BiH i zajedno sa ostalim pripadnicima te jedinice, navodno sudjelovala u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zarobljenika bosanskih Srba na temelju njihove etničke, vjerske i pripadnosti određenoj društvenoj skupini.

- U optužnici se navodi da se Tomanić prilikom podnošenja zahtjeva za primanje u državljanstvo lažno predstavljala da nikoga nije progonila zbog vjere, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog uvjerenja te da nikada nije počinila kazneno djelo za koje nije bila uhapšena - navodi se u obavještenju.

Vršiteljica dužnosti pomoćnice državnog tužioca Nicole M. Argentieri iz Krivičnog odjela Ministarstva pravde ističe da Nada Tomanić više od 10 godina uživa povlastice američkog državljanstva – povlastice koje je navodno stekla lažući kako bi prikrila kršenja ljudskih prava koje je počinila u BiH. 

Argentieri je poručila da će Ministarstvo pravde snažno provoditi useljeničke zakone kako bi osiguralo da Sjedinjene Države ne služe kao sigurno utočište za progonitelje.

Američka tužiteljica Vanessa Roberts Avery za Distrikt Connecticut kazala je također da je navodno ova optuženica skrivala svoje ranije kršenje ljudskih prava i više puta lagala tokom procesa imigracije i državljanstva kako bi ušla u SAD i postala državljanka te zemlje.

- Zahvaljujem našim istražnim partnerima i ovdje i u Bosni i Hercegovini što su zanemarili protok vremena kako bi osigurali da pravda bude zadovoljena - poručila je.

I pomoćnik direktora FBI-eva odjela za kriminalističke istrage Luis Quesada istakao je da su FBI, njegovi međunarodni partneri i Centar za kršitelje ljudskih prava i ratne zločine snažno posvećeni istraživanju kršenja ljudskih prava bez obzira na to gdje se ili koliko davno zločin dogodio.

Tomanić se tereti u dvije tačke za nezakonito pribavljanje državljanstva. Ako bude osuđena, prijeti joj maksimalna kazna od 10 godina zatvora po svakoj tački. Presuda bi također rezultirala automatskim oduzimanjem njenog američkog državljanstva, navodi se u objavi američkog ministarstva pravde.

federalna.ba/Fena

Nada Tomanić SAD hapšenje