U prve dvije španske lige 18 fudbalera ima problema sa ozbiljnim povredama koljena
(Izvor: EPA-EFE/R. GARCIA)

U prve dvije španske lige 18 fudbalera ima problema sa ozbiljnim povredama koljena

U prve dvije španske lige, 18 fudbalera se trenutno oporavlja od problema sa prednjim ukrštenim ligamentima ili od ozbiljnih povreda koljena, prenijeli su danas španski mediji.

Fudbaler Barcelone Gavi doživio je u nedjelju naveče tešku povredu, pošto je pokidao ligamente koljena igrajući za reprezentaciju Španije protiv Gruzije (3:1) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

U Barceloni su ljuti na selektora Luisa De La Fuentea jer je uvrstio Gavija u tim, pošto utakmica nije imala veći takmičarski značaj jer se Španija već plasirala na takmičenje u Njemačkoj.

Gavi je završio sezonu i propustiće Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre naredne godine.

Tokom reprezentativne pauze brojni fudbaleri su se u španske klubove vratili lakše ili teže povrijeđeni, zbog čega se mnogo priča o kalendaru takmičenja jer ne samo da se fudbaleri više povređuju, nego su te povrede ozbiljne i mogu da utiču na njihove karijere.

Kako je prenijela Kadena, u prve dvije španske lige trenutno se 18 igrača oporavlja od problema sa prednjim ukrštenim ligamentima ili od ozbiljnih povreda koljena.

Među njima su i dvojica igrača Real Madrida, Eder Militao i golman Tibo Kurtoa, kao i fudbaler Villarreala Yeremy Pino, koji će propustiti Evropsko prvenstvo zbog povrede ligamenata.

Među drugoligaškim klubovima najviše problema ima Oviedo, čiji igrači Rodrigo Tarin, Alex Milan i Mario Hernandez imaju problema sa ligamentima.

Kako su prenijeli španski mediji, čini se da sve strane priznaju da se od igrača zahtjeva preveliki obim posla, ali niko nije voljan da taj problem riješi.

Od naredne godine Evropska fudbalska unija (UEFA) će proširiti format takmičenja Lige prvaka, a Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) proširiće Svjetsko klupsko prvenstvo i Svjetsko prvenstvo, pa fudbalere očekuje veći broj utakmica.

federalna.ba/Beta

 

fudbal Španska liga povrede
fudbal nogomet
0 02.03.2024 15:56
Jedinstvo Zrinjski fudbal nogomet Kup BiH
0 27.02.2024 20:46
fudbal nogomet Posušje Sloboda
0 25.02.2024 15:21
Željezničar Široki Brijeg fudbal
0 25.02.2024 13:14
fudbal nogomet Velež Borac
0 24.02.2024 18:32