U potresu u Meksiku poginule dvije osobe
(Izvor: Reuters)

U potresu u Meksiku poginule dvije osobe

Najmanje dvije osobe su poginule u zemljotresu magnitude 7,6 stepeni po Rihteru koji je pogodio zapadni Meksiko, više objekata je oštećeno, a u mnogim područjima nema struje. Dvije osobe poginule su u pacifičkoj luci Manzanillo, rekli su zvaničnici. Jedna osoba je stradala kada se na nju srušila fasada robne kuće, a druga kada se srušio krov tržnog centra.

Takođe, pričinjena je šteta na nekoliko bolnica u zapadnoj državi Michoacan. Vlada je saopštila da je jedna osoba zadobila povrede od razbijenog stakla na prozorima na jednoj od bolnica. Zemljotres je sinoć pogodio područje nedaleko od zapadne obale Meksika u graničnoj oblasti dvije države Michoacan i Colima, saopštio je američki Zavod za geološka istraživanja (USGS).

USGS je ranije saopštio da je potres bio magnitude 7,5 stepeni, što je kasnije korigovano, sa epicentrom u moru kod mjesta La Placita de Morelos na zapadu Meksika, u državi Michoacan.

Epicentar je bio relativno plitak na samo 15 kilometara dubine što uvećava razornu moć potresa.

Zgrade u Mexico Cityju zatresle su se od potresa, a stanovnici su istrčali na ulice.

Talasi od 20 do 30 centimetara koji odgovaraju cunamiju slabijeg intenziteta očekuju se danas u Novoj Kaledoniji, francuskoj prekomorskoj teritoriji u Pacifiku, poslije snažnog zemljotresa koji je pogodio zapadni Meksiko, javile su lokalne vlasti.

"Neprirodno kretanje mora" primjetiće se krajem dana danas u Novoj Kaledoniji", oko 18.00 po lokalnom vremenu (9.00 po centralnoevropskom vremenu) poslije potresa magnitude 7,7 koji je pogodio Meksiko, naveli su zvaničnici.

Lokalna vlada je javila međutim u saopštenju da nema rizika od razornog cunamija pozivajući ipak stanovništvo da se udalji od obale. Civilna odbrana nije izdala upozorenje za cunami. "S obzirom da nema rizika od većeg potapanja obale stanovništvo ne mora da se skloni na više tačke ili na bezbjednija mjesta", navela je vlada.

federalna.ba/agencije

Meksiko potres
Meksiko ubistvo novinar
0 24.11.2022 08:50
Meksiko Poljska Svjetsko prvenstvo Katar
0 22.11.2022 19:00
Indonezija potres žrtve
0 22.11.2022 15:13