U posljednjih 11 mjeseci od posljedica mina na jugu Tripolija poginulo 130 ljudi
(Izvor: AA/Arhiva)

U posljednjih 11 mjeseci od posljedica mina na jugu Tripolija poginulo 130 ljudi

Iz Human Rights Watcha navedeno je da je od posljedica eksplozije mina u libijskom Tripoliju u posljednjih 11 mjeseci poginulo 130 ljudi.

Radi se o eksplozivnim naprava zaostalim iz napada snaga lojalnih Khalifi Haftaru, vođi nelegitimnih oružanih snaga na istoku Libije.

Povrijeđeno je 196 osoba. 

Iz Human Rights Watcha navedeno je da su članovi milicije povezane s Haftarom i plaćenici povezani s ruskom sigurnosnom kompanijom Wagner postavili desetine ručno izrađenih eksploziva i nagaznih mina prilikom povlačenja s juga Tripolija.

Direktorica HWR-a za Libiju Hanan Salah naglasila je da su Haftarove milicije i Wagnerovi plaćenici počinili ratne zločine.

"Oko 130 civila koji su se vratili svojim kućama nakon što su borbe prestale, poginulo je od posljedica eksploziva", kazala je Salah.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu 2019. godine pokrenuo je napad za zauzimanje Tripolija, što su osujetile snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

Prema službenim libijskim izvorima, Haftarove snage i povezane milicije počinile su ratne zločine i djela genocida u periodu između aprila 2019. i juna 2020. godine.

federalna.ba/AA

Tripoli mine