U Portugalu počeo pilot projekat četverodnevne radne sedmice
(Izvor: Ilustracija/bridgein)

U Portugalu počeo pilot projekat četverodnevne radne sedmice

Ljevičarska Vlada u Portugalu objavila je da je od danas počeo pilot projekat četverodnevne radne sedmice u 100 kompanija u državi.

Ana Mendes Godinho, ministrica rada, socijalnog osiguranja i solidarnosti, izjavila je da je uredbom koja je stupila na snagu od 5. juna počela praksa smanjenja sedmičnog rada na četiri dana bez finansijskih promjena za poslodavca i uposlenike koji dobrovoljno učestvuju u projektu.

Izdvajanja za ovaj projekat ukupno će koštati 350.000 eura. U sklopu pilot projekta planirano je smanjenje radnog vremena tokom sedmice sa 40 na 32 sata.

Kompanije koje učestvuju u projektu pripremit će izvještaj tako što će podijeliti informacije o pitanjima kao što su produktivnost, troškovi i nivo zadovoljstva zaposlenika kompanije i osoblja prije, tokom i nakon eksperimentalne faze četverodnevne radne sedmice.

Vlada Portugala ne pruža nikakve pogodnosti ili subvencije, a kompanijama i zaposlenicima koji učestvuju u pilot projektu ostavlja mogućnost da sami donose odluke.

Belgija je u novembru 2022. godine bila jedna od prvih država koja je započela četverodnevnu radnu sedmicu, o čemu se sve više raspravlja u svijetu, posebno nakon pandemije COVID-19.

Neke skandinavske zemlje, poput Švedske i Finske, također provode eksperimente sa četverodnevnom radnom sedmicom.

Španija je također početkom ove godine počela sa eksperimentalnom fazom četverodnevne radne sedmice u 41 kompaniji. Vlada Španije daje i do 200.000 eura kako bi podstakla kompanije da učestvuju u ovom testiranju.

federalna.ba/AA

Portugal četverodnevna radna sedmica
Portugal suša
0 06.09.2023 11:28
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine Olimpijske igre pretkvalifikacije Poljska Portugal
0 13.08.2023 08:34
Portugal požari evakuacije
0 09.08.2023 09:02