U porastu broj srčanih udara među mladima u Indiji

U porastu broj srčanih udara među mladima u Indiji

Stručnjaci u Indiji pozvali su na snažne mjere za sprečavanje porasta broja srčanih udara kod mlađe populacije u zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Na kraju "Sedmice mladih", koja se završava u subotu, zdravstveni stručnjaci su naveli da se posljednjih godina bilježi porast broja srčanih udara u mlađoj dobi.

Rajesh Vijayvergiya, vrhunski kardiolog u sjevernoj Indiji, rekao je za AA da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti u Indiji.

Rekao je da je oko pet posto osoba koje su podvrgnute koronarografiji u njegovoj bolnici mlađe od 40 godina.

"Viđali smo pacijente sa srčanim udarima u dobi od 25-30 godina, čiji su glavni faktori rizika pušenje i povećana tjelesna težina", rekao je Vijayvergiya.

Prema njegovim riječima, pandemija koronavirusa prisilila je veliki broj radno aktivnog stanovništva da budu u zatvorenom prostoru, što je dodatno pogoršalo fizičku neaktivnost.

"Prevalencija se povećava od početka pandemije COVID-19, jer je rad od kuće postao norma u mnogim industrijama, često brišući granice između kuće i posla", rekao je Vijayvergiya.

Prema njegovim riječima, značajan postotak odrasle populacije udebljao se u posljednje dvije godine pandemije.

"Razlog je uglavnom u fizičkoj neaktivnosti. Redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od gojaznosti, hipertenzije, dijabetes melitusa, te ukupni kardiovaskularni rizik", rekao je, dodajući da pušenje kod mladih osoba povećava i rizik od srčanog udara.

Značajni faktori rizika za srčani udar uključuju pušenje, hipertenziju, gojaznost, fizičku neaktivnost i dijabetes, rekao je Vijayvergiya i dodao da usvajanje zdravog načina života i pravovremeno prepoznavanje znakova upozorenja mogu igrati važnu ulogu.

Također je rekao da su fizička spremnost i redovna vježba važni aspekti fizičkog i mentalnog blagostanja.

"Moj prijedlog bi bio izbjegavanje pušenja i prekomjernog unosa alkohola, a treba i dalje ostati fizički aktivan. Usvojiti zdrav stil ishrane je neophodno", poručio je Vijayvergiya.

K. Srinath Reddy, predsjednik istraživačkog centra Fondacije za javno zdravlje Indije, rekao je da su potrebne preventivne mjere kako bi se faktori rizika povezani sa srčanim udarima sveli na minimum.

Rekao je da faktori rizika uključuju pušenje i visok krvni pritisak. 

Reddy je rekao da bi fokus trebao biti na prevenciji.

"Moramo preduzeti veoma snažne mjere da to spriječimo. Visok krvni pritisak je izlječiv. Dijabetes se takođe može dobro kontrolisati ako se rano otkrije", rekao je Reddy. 

federalna.ba/AA

Srebrenica Udruženje građana Istočna alternativa
0 01.07.2022 22:59
Joseph Biden Predsjednička medalja slobode SAD
0 01.07.2022 22:34
Jusuf Nurkić NBA Portland Trail Blazers
0 01.07.2022 20:21
Afganistan talibani Kabul
0 01.07.2022 20:11