videoprilog Hasana Gabele (Dnevnik 2) (Izvor: AA)

U Podgorici obilježena 29. godišnjica zločina u Štrpcima

Polaganjem cvijeća u parku Pobrežje u Podgorici, na spomeniku posvećenom svim civilnim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine, danas je obilježena 29. godišnjica od otmice iz voza u Štrpcima.

Iz Bošnjačkog i muslimanskog savjeta, kao i iz Bošnjačke stranke je poručeno da se mora saznati šta je optužnicama protiv osumnjičenih, a pozvali su i vlasti Crne Gore da pomognu u rasvjetljavanju ovog zločina.

Na današnji dan, 27. februara 1993. godine, iz voza broj 671 na pruzi Beograd - Bar, u stanici Štrpci u opštini Rudo (BiH), pripadnici vojne formacije "Osvetnici", koja je djelovala u sastavu tadašnje Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, a pod komandom haškog osuđenika Milana Lukića, izveli su 20 putnika, većinom bošnjačke nacionalnosti, zatim ih odveli u selo Prelovo (opština Višegrad), gdje su ih mučili, a potom ubili.

Za zločin u Štrpcima 2002. godine pravosnažno je na 15 godina zatvora osuđen Nebojša Ranisavljević pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora).

Admir Adrović iz Bošnjačkog nacionalnog savjeta poručio je da se navedeni zločin desio zbog imena i vjere.

"Od 2015. su sporni procesi i sudovi ni poslije 29 godina nisu procesuirali niti našli posmrtne ostatke ubijenih. Bošnjački narod nema pravo da zaboravi stradanje civila. S toga, nalogodavci i izvršioci ovog zločina moraju odgovarati. Pozivamo vladu ponovo da obezbijedi socijalnu zaštitiu žrtvama rata", kazao je Adrović.

Zoran Vujičić iz Građanske alijanse poručio je da se svi zločini moraju istražiti.

"Zato treba izabrati što prije Glavnog specijalnog tužioca, kako bi se istražili svi zločini", kazao je Vujičić.

Arza Škrijelj iz Bošnjačke stranke ukazala je na neophodnost utvrđivanja svih činjenica i krivične odgovornosti počinioca ovog zločina.

"Takođe, neophodno je posvetiti dužnu pažnju porodicama stradalih. Ovim putem pozivamo novoformirani Tužilački savjet da pokrene postupke u cilju zadovoljenja pravde. Jedino ćemo istinom i pravdom vratiti dostojanstvo stradalima, ublažiti bol porodicama i poslati poruku budućim generacijama da smo se suočili s ružnom prošlošću", kazala je Škrijelj.

I iz Muslimanskog savjeta pružili su podršku porodicama stradalih i pozvali na otkrivanje istine.

federalna.ba/AA

Podgorica Štrpci Crna Gora ratni zločin
Crna Gora EU
0 07.06.2024 17:24
Jezero ratni zločin
0 30.05.2024 21:30
Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojša Slijepčević Štrpci zločin u Štrpcima Cannes Filmski festival u Cannesu
0 25.05.2024 23:24
Ljubomir Filipović Crna Gora
0 25.05.2024 21:37