U Pekingu panična kupovina hrane poslije najave otvaranja novih centara za Covid karantin
(Izvor: EPA-EFE/WU HAO)

U Pekingu panična kupovina hrane poslije najave otvaranja novih centara za Covid karantin

Stanovnici glavnog grada Kine počeli su danas da prazne samoposluge i navaljuju na aplikacije za isporuke pošto su gradske vlasti naredile ubrzanu izgradnju centara za kovid karantin i poljskih bolnica.

Neizvjesnost i nepotvrđeni izvještaji o očekivanom "zaključavanju" bar nekih kvartova u Pekingu podstakli su povećanu tražnju za hranom i drugim potrepštinama, što mjesecima nije viđeno u tom gradu.

Dnevni broj novozaraženih Covidom-19 širom Kine je rekordan: 32.695 novozaraženih prijavljenih danas, od kojih je 1.860 u Pekingu, a većina njih je asimptomatična.

Improvizovani centri za karantih i poljske bolnice u žurbi postavljene u fiskulturnim salama, izložbenim centrima i drugim velikim zatvorenim prostorima postali su ozloglašeni zbog prenatrpanosti, loših sanitarnih mjera, malo hrane i jer su svjetla neprekidno uključena.

Većini stanovnika Pekinga već je rečeno da ne napuštaju svoje krajeve, od kojih su neki ograđeni. Na ulazima čuvari u bijelim zaštitnim kombinezonima zaustavljaju ljude bez dozvole za kretanje i provjeravaju da li aplikacijom na mobilnom telefonu prijavljuju ulazak.

Neki od servisa u Pekingu za dostavljanje hrane i drugog su popunili kapacitet.

Zbog povećanje tražnje uz manjak radnika neki potrošači nisu danas mogli da zakažu isporuke za isti dan za hranu i druge stvari od popularnih servisa kao što su Alibabin Freshippo i Meituan Maikai.

Kompanija Alibaba nije odmah komentarisala ove izvještaje.

Novinarima je danas portparoka gradske vlade Su Hejian rekla da je potrebno ojačati upravljanje i servis centara za karantin i poljskih bolnica gdje policija prevozi osobe koje se testiraju pozitivno na Covid-19 ili koje su bile u bliskom kontaktu sa inficiranom osobom.

Vlasti moraju dalje da ubrzaju izgradnju tih centara i koordinišu dodjelu prostora, opreme, materijala, osoblja i drugih resursa, rekla je ona.

Zvaničnici posljednjih dana ponavljaju da Kina mora da se pridržava svoje stroge politike "nula kovida" prema kojoj su obavezna "zaključavanja", masovna testiranja i karantin za svakog za koga se sumnja da je došao u kontakt sa virusom.

Smatra se da ta politika teško pogađa privredu i remeti život mnogih u kineskim gradovima zbog čega su Svjetska zdravstvena organizacija i drugi pozvali Kinu da promijeni tu politiku, što je vladajuća Komunistička partija ljutito odbila.

federalna.ba/Beta

Kina koronavirus