videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

U PDP-u zadovoljni, Dodik najavljuje krivične prijave

Centralna izborna komisija je nakon analiziranja i rasprave, sa 5 glasova za i 2 protiv, ipak, priznala sporni listić iz Narodne skupštine Republike Srpske za izbor delegata u Dom naroda Bosne i Hercegovine. Ovim je uvažen 12. glas za kandidata PDP-a Nenada Vukovića, koji ima koliko i kandidatkinja SNSD-a Snježana Novaković-Bursać. Ko će ući u Dom naroda, odlučit će žrijeb. Inače, prijedlog da sporni listić bude priznat nisu podržali članovi Vlado Rogić i Irena Hadžiabdić. U PDP-u su zadovoljni, a Milorad Dodik najavljuje žalbu sudu i krivične prijave protiv članova CIK-a BiH koji su glasali za.

CIK većinom glasova odlučio da je sporni glasački listić važeći

Važeći je glasački listić koji je bio proglašen nevažećim protekle sedmice kod glasanja za izbor delegata iz Republike Srpske u novi saziv Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. To je odlučila Centralna izborna komisija (CIK) BiH na današnjoj sjednici u Sarajev...

Jeste ili nije? Zaokruženo ili prekriženo? Nije pravilno, ali je namjera glasača jasna. Pa je tako Centralna izborna komisija priznala BiH ono što je u Narodnoj skupštini RS-a bilo nevažeće.

“Uvidom u glasački listić utvrđeno je da isti nema elemente nevažećeg glasačkog listića koji su propisani odredbama člana 5.17. Izbornog zakona, odnosno 5.14. i nije suprotan odredbama uputstva koje je navedeno na glasačkom listiću”, kazao je Ermin Kos, šef Službe za izbore i informacione tehnologije u Sekretarijatu CIK-a BiH.

Član CIK-a BiH Željko Bakalar istakao je kako je taj glasački listić suprotno odredbama Izbornog zakona proglašen nevažećim.

Za većinu u Centralnoj izbornoj komisiji BiH - na listiću nije ništa sporno. Kažu, pravila glasanja su poznata i na listiću naznačena, ali ovo odstupanje Izborni zakon prihvata.

“To što je napisano da se mora staviti x u kvadratić ispred predlagača ne znači da će drugačiji način glasanja tog birača, ako se može utvrditi njegova volja, biti nevažeći”, navela je Vanja Bjelica-Prutina, članica CIK-a BiH.

Za člana CIK-a BiH Ahmeta Šantića to važeći glasački listić.

“Nedvosmisleno je utvrđena volja birača. Znači, da je neko smatrao da treba poništiti ovaj glasački listić, onda bi to uradio na neki drugi način”, ustvrdio je Jovan Kalaba, član CIK-a BiH.

Većina je saglasna, ali od dva člana Komisije - otpor. Namjeru glasača ne prepoznaju, a u liniji preko imena vide drugu simboliku. Prazan kvadratić ispred liste nije dobio x, ali je ostavio prostora za manipulaciju. Svjesni da je ovaj listić presudan, posebno su oprezni i od odluke ne odustaju.

“Znamo jako dobro što na ovim prostorima znači kad neko neku osobu prekriži, kad prekriži ime političkog subjekta ili kad ime i prezime prekriži baš preko njegovog imena i prezimena. Jasno je da to znači da je protivan sa tim koga križa”, napominje član CIK-a BiH Vlado Rogić.

Članica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić objašnjava svoj stav: “Ovo što je urađeno ovdje, za mene je jedna iskrivljena, nepravilna, prekrižena krivulja koja može značiti da je neko želio, zapravo, da izrazi bojkot i poništi tog subjekta, a ne da je želio da mu da glas”.

Ipak, nakon rasprave, brojnih razloga za i protiv, odluka je usvojena. Namjera glasača, iako drugim putem iskazana, uvažena je.

“Možemo konstatirati, 5 glasova za i 2 protiv je usvojena odluka o utvrđivanju rezultata posrednih izbora za Dom naroda PSBiH iz RS-a”, riječi su predsjednika CIK-a BiH Suads Arnautovića.

Četvrti delegat SNSD-a od njih 5 iz RS-a u Domu naroda više i nije tako siguran. Ovim su šanse iste za PDP i SNSD, jer njihovi kandidati sada su izjednačeni sve do žrijeba, kojim će biti odlučeno ko će popuniti ključno peto mjesto u Domu naroda BiH.

federalna.ba

CIK BiH SIP BiH listić delegat Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda BiH