U Pakistanu održani masovni antiizraelski protesti
(Izvor: EPA-EFE/REHAN KHAN)

U Pakistanu održani masovni antiizraelski protesti

U najvećem gradu u Pakistanu Karachiju danas su održani masovni antiizraelski protesti povodom medijskih najava o mogućem pokretanju pregovora o normalizaciji odnosa između Pakistana i Izraela.

Desetine hiljada demonstranata okupile su se u lučkom gradu na poziv čelnika Pakistanskog demokratskog pokreta (PDM) i Udruženja islamske uleme (JUI-F) Mevlane Fazlura Rehmana.

Demonstranti su se okupili kod mauzoleja osnivača Pakistana Muhammada Ali Jinnaha.

Noseći transparente sa antiizraelskim porukama, demonstranti su uzvikivali slogane i pakistanskim vlastima poručili da se protive bilo kakvoj ideji uspostave bilateralnih odnosa i saradnje sa vlastima Izraela.

Protesti su održani uz pojačane mjere sigurnosti, a mnoge saobraćajnice u Karachiju su bile blokirane.

Izraelski mediji su još u decembru pisali kako je savjetnik pakistanskog premijera Imrana Khana Zulfikar Buhari tajno boravio u Tel Avivu i razgovarao sa tamošnjim zvaničnicima o ideji uspostave bilateralnih odnosa između dvije zemlje.

Pakistanska vlada je negirala te navode.

Izrael je prošle godine potpisao sporazume o normalizaciji odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom, a iz Izraela su u više navrata najavljivali da će uskoro i proširiti krug zemalja sa kojima uspostavljaju odnose u arapskom i muslimanskom svijetu.

Palestinska strana oštro je negodovala zbog normalizacije odnosa sa Izraelom i smatraju taj potez oprečnim palestinskim interesima na Bliskom istoku.

federalna.ba/AA

Pakistan Izrael
Izrael
0 01.03.2021 18:13
Izrael Ujedinjeni Arapski Emirati ambasador
0 01.03.2021 11:51
Pakistan Iran incident ubistvo
0 26.02.2021 12:26
Izrael Bahrein Benjamin Netanyahu Salman bin Hamad Al Khalifa vakcina vakcinacija koronavirus Covid19
0 25.02.2021 12:23
Indija Pakistan Kašmir primirje
0 25.02.2021 10:45