javljanje Dine Durmića (Dnevnik 2)

Izdvojeno najviše novca za opremanje MUP-a TK-a dosad

Sigurnosna situacija na području Tuzlanskog kantona je zadovoljavajuća i građani nemaju razloga za zabrinutost. Pokazuju to svi parametri aspekata sigurnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, koji se analiziraju svakog mjeseca. S druge strane, osim prethodno osigurana tri miliona maraka, Vlada Tuzlanskog kantona je u ovoj godini osigurala dodatnih 12 miliona maraka za opremanje MUP-a i nabavku materijalno-tehničkih sredstava za rad, što je najviše ulaganje od posljednjeg rata naovamo.

Kombi-vozila za Jedinicu za specijalnu podršku, nova vozila za lokalne policijske stanice i administraciju, nabavka specijalnih vozila - takozvanih presretača, naoružanja, dugih cijevi i municije, uniformi, kao i školovanje kadrova, stavke su u koje se ulaže i ulagat će se u narednom periodu. Sve u cilju boljeg i efikasnijeg rada pripadnika policije Tuzlanskog kantona, a u službi građana.

“Naredne sedmice očekujemo potpisivanje ugovora nakon okončane procedure za četiri oklopna transportera za potrebe Jedinice za specijalnu policiju i Jedinice za javni red i mir a u slučaju većeg narušavanja javnog reda i mira”, navodi Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova TK-a (SDA).

Problem materijalno-tehničkog opremanja policije je uvijek bio prisutan, no posljednja ulaganja pokazuju da u narednom periodu neće biti tako. Projekt uspostave videonadzora na području svih općina i gradova Tuzlanskog kantona će, također, uskoro biti realiziran, što će u znatnoj mjeri olakšati rad policijskih službenika u izvršavanju zadataka. Sigurnosna situacija u proteklih deset mjeseci je zadovoljavajuća.

“Po svim segmentima imamo trend poboljšanja stanja sigurnosti - i po kriminalitetu, i po javnom redu i miru i po saobraćaju”, ističe Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK-a.

S druge strane, i građani se osjećaju sigurno, ali izražavaju zabrinutost:

“Zato što je čovjek stariji, više nema ni snage. Dobro ne vidim, ne čujem, sve se bojim da neko ne naiđe, neko da me udari, da mi otme tašnu.”
“Sigurnosna situacija je zadovoljavajuća. Imamo uvjerenje od MUP-a i policije da obavljaju svoje zadatke korektno i zaista bih to pohvalio.”
“Već sam formirana odrasla osoba i koliko-toliko sam sigurna, ne zalazim na pogrešna mjesta, ne družim se s pogrešnim ljudima, a da je sigurno za našu djecu - nije sigurno.”

U proteklom periodu smanjen je i broj saobraćajnih nesreća, kao i povrijeđenih i poginulih u značajnom procentu. Kad je u pitanju kriminalitet, u prvih deset mjeseci je registrovano 200 krivičnih djela manje u odnosu na isti period prošle godine.

“Sva ta djela smo nakon niza operativno-taktičkih mjera i radnji i maksimalnog angažmana policijskih službenika ove uprave uspjeli zadokumentovati, nepoznata djela razriješiti i lica su predata Tužilaštvu na dalje postupanje”, navodi Korman.

Statistički podaci već nekoliko godina pokazuju i da je Tužilaštvo TK-a u svim oblastima kriminalnih krivičnih djela u različitim predmetima i postupcima među tužilaštvima koja ostvaruju najbolje rezultate u Federaciji BiH.

federalna.ba

MUP TK