videoprilog Matiasa Zečevića (Federacija danas)

U Orašju prosvjedovali zdravstveni djelatnici - traže veće plaće

U Orašju je održan prosvjed zdravstvenih djelatnika ispred zgrade Vlade. Djelatnici traže povećanje plaća - u protivnom, najavljuju generalni štrajk.

Sve je izglednije kako će zdravstvo u Posavini stupiti u opći štrajk. Imaju, kažu, najniže plaće u Federaciji, a iz ministarstva pozivaju na razgovor.

“Mi smo tražili 0,20 povećanje koeficijenta za sve djelatnike, od suprotne strane na zadnjoj sjednici smo dobili prijedlog da 0,30 ide povećanje doktorima, 0,20 zdravstvenom osoblju, a svim nezdravstvenim djelatnicima da nema povećanja na osnovu koeficijenata. Tražili smo da radno vrijeme u tjednu bude 40 sati, što su nam odbili i tražili smo 3 KM satnicu - oni nam nude 2,75”, kazala je Margita Živković-Ivanović, predsjednica Sindikata uposlenih u zdravstvu u Posavskom kantonu.

Ministar zdravstva Damir Živković poziva na smirivanje situacije i dogovor za stolom: “Prije svega da kažem da mi ne podržavamo ovakav način pregovora. Mi smo otvoreni za dogovore i tu smo svaki dan. Mi smo do sada uputili 5 poziva na sastanak, a oni samo jedan. To govori tko je spreman da se riješi ovaj problem a tko nije”.
Prosvjednici dijele mišljenje kako se Vlada prema njima odnosi maćehinski, te da prava koja im pripadaju uvijek moraju tražiti na ulici.

“Mislim da je to prilično jedan maćehinski odnos krenuvši od uvjeta rada do samih plaća koje su najmanje na teritoriji federacije. Definitivno smo tu zapostavljeni”, kazao je Asmer Kršić, predsjednik Sindikata Doma zdravlja Odžak.

Predsjednica Sindikata osnovne organizacije Kantonalne bolnice Orašje Maida Saltović ističe kako radnička prava uvijek na ovakav način moraju tražiti - iz toga razloga smatraju da je zdravstvo u kantonu zapostavljeno.

Ministar Živković se nada da do općeg štrajka neće doći: “Ja se nadam da ćemo mi to završiti vrlo brzo, samo je potrebno malo volje s njihove strane. Mi smo na zadnjem sastanku ponudili sto su tražili za zdravstvene djelatnike – međutim, oni ne odustaju od toga da bude povećanje za sve”.

U idućem razdoblju bit će poznato hoće li se uistinu dogoditi opći štrajk ili će svi problemi biti riješeni.

federalna.ba

Orašje Posavski kanton štrajk zdravstveni radnici zdravstveni djelatnici
Profesor profesori štrajk HNK
0 13.05.2024 18:18
štrajk ljekari stomatolozi
0 07.05.2024 18:51
Građevinski fakultet Mostar štrajk
0 07.05.2024 13:58
ZDK štrajk Sindikat doktora medicine i stomatologije
0 07.05.2024 09:39
Posavski kanton kolektivni ugovor državni službenici
0 06.05.2024 14:25