videoprilog Ajle Sokolović (Dnevnik 2)

U okviru "Sarajevske zime" bogat program do kraja festivala

Festival „Sarajevska zima“ će do kraja zvaničnog trajanja programa, 21. marta, ponuditi raznovrsne sadržaje.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić  je istaknuo  izvedbu  kompozicije  „Vexations“ Erica Satiea koju će u koncertnoj dvorani Cvjetko Rithman  Muzičke akademije Sarajevo izvesti pijanisti i pijanistice: Zlatan Božuta, Mirza Gološ, Kristina Lazić i  Zerina Šabotić.

Spahić je kazao da je karakteristika ovog programa da traje  20 sati. Tako da program počinje  20. marta, a završava 21. marta u jutarnjim satima.

„Vexations“ je najduža kompozicija pisana za klavir , napisana je 1893. Čini je motiv u basu sa pratećim akordima. Za potpuno izvođenje kompozicije potrebno je motiv ponoviti 840 puta.

-Cijeli prostor ispred dvorane biće pod svjetlima, ujedno će se održavati performans i izložba - rekao je, između ostalog, Spahić. Umjetnici Sonya Radan, Amer Hadžić, Adis Lukač i Denis Haračić će slikati portrete pijanista, publike...

On je rekao da će se s ovog koncerta moći da izađe, ali da se nakon 21 sat ne može ući u Muzičku akademiju.

Promocija monografije Kemala Hromića i izložba ovog priznatog umjetnika biće održane u Bosanskom kulturnom centru 21. marta.

Spahić je istaknuo da je Hromić doajen bh. umjetnosti te kazao da njegova monografija ima 846 stranica.

U ovoj monografiji  Hromić je predstavio različite segmente svoje umjetnosti, popust slikarstva, umjetničke fotografije, digtalnog slikarstva...

U programu festivala „Sarajevska zima“ biće upriličena izložba „Mediteran“ Emine Baho u Galeriji sv. Ante, a dječija biblioteka Radićeva i Čitaonica „Bubamara“  organizovaće za djecu put oko svijeta kroz pričanje bajki iz cijeloga svijeta. Također će biti upriličeno književno druženje sa autoricom  Melidom  Travančić, izložba lutaka Mirjane Čistopoljski u Pozorištu mladih i brojni drugi programi.

federalna.ba/Fena

Sarajevska zima